Ciasto dyniowe

wtorek, 10 listopada 2015


Gotowi na najlepsze ciasto dyniowe pod słońcem? Mam nadzieję, że tak, bo ten wypiek to absolutny jesienny must bake! Ciasta z warzyw lubię najbardziej za to, że wydają się takie niewinne i stanowią genialną wymówkę, by sięgnąć po drugi kawałek. Chociaż sądzę, że wcale nie będziecie jej potrzebować, bo po prostu nie można sobie odmówić kolejnej porcji. Największą zaletą tego ciasta jest jego wspaniała wilgotna struktura, będąca zasługą maślanki. Każdy kęs wprost rozpływa się w ustach! Patent na to podpatrzyłem na stronie KukBuka. Dodatkowo nie mogło oczywiście zabraknąć znanej i lubianej polewy z serka Philadelphia. Kremowej, lekko słonej i silnie uzależniającej. Więcej myślę, że pisać nie trzeba... Po prostu pycha!


*

SKŁADNIKI

na blachę o wymiarach 25 x 35 cm

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru białego
  • ¼ szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ⅛ łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli
  • 2 szklanki purée z dyni*
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 szklanki maślanki
  • 5 ekologicznych jajek
Polewa:
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g serka Philadelphia
  • ¾ szklanki cukru pudru


Dodatkowo:
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • orzechy włoskie






*

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

Przygotuj dwie miski. Wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, sodę i przyprawy połącz ze sobą. Jajka, maślankę, purée z dyni* i rozpuszczone masło (w temperaturze pokojowej) umieść razem w osobnej misie i ubij lekko trzepaczką. Dodaj do suchych składników i połącz ze sobą za pomocą łyżki.

Masę wlej do formy pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 40-50 minut do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.

*Purée przygotujesz, piekąc pokrojoną w kostkę dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kwadrans. Po wystudzeniu wystarczy ją zmiksować na gładko za pomocą blendera i gotowe.

Polewa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj mikserem do białości, następnie dodawaj serek Philadelphia łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Podobnie postąp z cukrem pudrem, powoli go wsypując, cały czas ucieraj masę.

Polewą posmaruj zimne ciacho. Całość posyp kandyzowaną skórką pomarańczową i włoskimi orzechami.

*




Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

46 komentarze

  1. Musi być pyszne , pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu czujemy w kościach, że to ciasto byłoby naszym biletem do Nieba :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to jak najbardziej właściwe odczucia :D

      Usuń
  3. Wygląda po prostu bosko. Jakby co, to wiem gdzie zajrzeć ;) Dyń Ci u mnie dostatek, więc chętnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. dynia królowa jesieni, uwielbiam w każdej postaci. szczególnie w formie ciasta z białą, kremową polewą. aż u mnie czuć jego piękny zapach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och tak <3 A takie ciacho to wprost koronacja dyni na królową :D

      Usuń
  5. piękne, jesienne ciasto, bez dyni nie może się obejść;)

    OdpowiedzUsuń
  6. To chyba jedyne warzywo którego jeszcze nie oswoiłam w kuchni,dlatego częstuję się Twoim.Pycha!.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas najwyższy to zrobić. Dynia nie taka straszna jak ją malują ;)

      Usuń
  7. Nie pozostaje nic innego,jak tylko siadać i zjadać:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto cudownie apetyczne! :) Przepiękne, klimatyczne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oczywiście zabieram kawałek<3

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam wilgotne ciasta, tak więc zdecydowanie piszę się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to ciasto Ciebie w tej kwestii nie zawiedzie ;)

      Usuń
  11. Mmmm... ciasto dyniowe kusi! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponoć to najgroźniejszy jesienny kusiciel ;D

      Usuń
  12. Marchewkowe uwielbiam i czuję że to mogłoby również wejść w kanon ulubionych ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo zbliżone smakiem właśnie do marchewkowego, tylko chyba bardziej delikatne ;)

      Usuń
  13. mamy jesień, widzę dynię i dostaje ślinotoku! :)
    Mmm.. to ciacho musi bić na łopatki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje mi powiedzieć nic innego, jak potwierdzić, że bije. Inne ciasta odpadają w szeregach :D

      Usuń
  14. Zdecydowanie nie mogłybyśmy mu się oprzeć :) pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  15. Śmignęła mi gdzieś na fejsie ta dyniowa perfekcja, ale dopiero teraz widzę przepis. Wygląda genialnie, wzdycham do ekranu! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wzdychajmy razem, bo ja już cierpię, że się tak szybko skończyło :D

      Usuń
  16. Cudowne ciacho :-) bardzo lubię słodkości z dynią. Porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda rewelacyjnie, aż chciałoby się sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kocham dyniowe ciasta, niestety w Polsce nie cieszą się takim powodzeniem jak w Stanach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, ale myślę, że dynia i tak zrobiła u nas już niezłą furorę, więc z roku na rok jej popularność wzrasta ;)

      Usuń
  19. Uwielbiam takie mocno korzenne, dyniowe ciasta. To jest taki wypiek, który o tej porze roku zdecydowanie wymiata wszystkie inne słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co prawda to prawda! Takie ciacha jesienią nie mają sobie równych ;)

      Usuń
  20. Jestem łasuchem :D Jem oczami i brakuje mi tego smaku :( Koniecznie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam! Ciasto dyniowe z tego przepisu wychodzi naprawdę niesamowite! ;)

      Usuń
  21. Właśnie czegoś takiego szukałam! Wreszcie ocalę biedną dynię od wylądowania w gulaszu!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Ale gulasz też dobry, chociaż ciasto to najlepszy sposób na dynię! :D

      Usuń
  22. Wygląda pysznie więc musiałam wypróbować, niestety wyszedł zakalec :( co mogłam zrobić źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Justyna, jesteś pewna, że zakalec? To ciasto ma dość specyficzną strukturę, przypominającą plaster miodu i jest bardzo wilgotne. ;) Jeśli jednak faktycznie wyszedł, to mogły mieć na to wpływ: zbyt zimne składniki użyte do pieczenia, np. maślanka prosto z lodówki, nierozgrzany piekarnik przed włożeniem ciasta czy zbyt niska temperatura chłodzenia ciasta.

      Usuń
  23. To na pewno zakalec, ciasto ma około 2 cm i jest zupełnie zbite. Możliwe że maślanka była zbyt zimna, lub za szybko otworzyłam drzwiczki piekarnika. Z początku ładnie urosło niestety po otworzeniu piekarnika stopniowo opadało. Pozostaje tylko spróbować jeszcze raz bo w smaku bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, no to pewnie tak. :( Możliwe. Spróbuj użyć następnym razem wszystkich składników w temperaturze pokojowej i po upieczeniu nie otwierać piekarnika. Tylko pozwolić mu się spokojnie wystudzić. To zawsze chroni przed zakalcem. ;)
      PS. Zakalce zdarzają się nawet najlepszym. Czasem nawet mi, gdy się zbytnio się śpieszę, ale ciiii :D

      Usuń