Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

poniedziałek, 11 lipca 2016

Kurczak w słodko-kwaśnym sosie to jedno z moich ulubionych dań. Coś w tym połączeniu niesamowicie mnie kręci i to chyba jedna z tych potraw, które mógłbym jeść na okrągło. Sos zawsze robię sam. Zajmuje to niewiele więcej czasu niż odkręcenie słoiczka i odgrzanie go, a smak jest o niebo lepszy, zapewniam. Moja wersja tego dania nie bazuje na żadnym oryginalnym chińskim przepisie. Po prostu przyrządzam go tak, jak lubię najbardziej. Do sosu możecie również dorzucić pędy bambusa, ja je pomijam ze względu na to, że za nimi nie przepadam. Świeżego ananasa można także zastąpić tym w syropie — wtedy pamiętajcie o zredukowaniu ilości dodawanego cukru, albo całkowicie z niego zrezygnujcie.


*

SKŁADNIKI

na 4 porcje

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 świeży ananas
  • 1 biała cebula
  • 1 duża marchewka
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki zielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka otartego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • sok z 1 limonki
  • olej sezamowy
  • sól do smaku
  • ugotowany na sypko ryż do podania
*

PRZYGOTOWANIE


Piersi z kurczaka umyj, oczyść i pokrój w paski lub kostkę. Następnie dodaj otarte ząbki czosnku i imbir, słodką paprykę, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, miód i sok z połowy limonki. Wszystko wymieszaj i odstaw na jedną godzinę. Później usmaż w na patelni lub w woku na niewielkiej ilości oleju sezamowego.

Cebulę pokrój w piórka, marchewkę oraz paprykę w paski, a ananasa w trójkąty. Na osobnej patelni podsmaż najpierw cebulę, później wrzuć marchewkę, następnie paprykę, a gdy warzywa będą już miękkie ananasa. Zawartość patelni zalej pastą pomidorową, wlej pozostały sok z limonki, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżkę sosu sojowego i dodaj cukier oraz sól do smaku. Wymieszaj i dopraw w razie potrzeby większą ilością przypraw. Sos połącz razem z kurczakiem. Danie podawaj z ugotowanym na sypko ryżem.

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. Taka domowa "chińszczyzna" jest zawsze pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię chińszczyznę w wersji domowej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie przepadałyśmy za sosami słodko-kwaśnymi ale w Twoim wykonaniu taki sos musi być naprawdę pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieskromnie powiem, że jest :D Wszystkie sosy ze słoika mogą się schować ;)

      Usuń