SKŁADNIKI
Spód:
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- ½ szklanki wiórek kokosowych
- ¾ szklanki daktyli
- 2 łyżki oleju kokosowego
Dodatkowo:
- 6 dojrzałych fig
- 400 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego*
- 3 łyżki nasion słonecznika
- syrop klonowy
PRZYGOTOWANIE
Spód
- Daktyle namocz przez noc w zimnej wodzie lub zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i zmiksuj na purée. Połącz z amarantusem, wiórkami i płynnym olejem kokosowym.
- Zagnieć i masą wyłóż spód i boki foremki na tartę o średnicy 20 cm. Wygładź szpatułką i włóż do lodówki na 3 godziny lub do zamrażarki na kwadrans.
Podanie
- Słonecznik podpraż na suchej patelni i wystudź. Figi umyj, odetnij im ogonki i poprzekrawaj na połówki lub ćwiartki.
- Przed samym podaniem na schłodzony spód wyłóż jogurt naturalny, ułóż figi, posyp słonecznikiem i polej syropem klonowym.
UWAGI
*Jogurt powinien być bardzo gęsty. Warto wybrać prawdziwy jogurt grecki lub bałkański. Świetnie tutaj pasuje również gęsty jogurt z mleka koziego.
16 komentarzy
To prawda już się pojawiły, ten czas trzeba koniecznie wykorzystać, a Twoja tarta jest doskonałą do tego okazją. Pyszna i piękna 🙂
Bardzo dziękuję! 🙂 Myślę, że taka forma celebracji figowego sezonu jest jak znalazł 😉
Tarta prezentuję się wspaniale 🙂
Cieszy mnie to ogromnie! 🙂
O mamo, chcę ją, chcę!:)
Zachęcam do wypróbowania przepisu 😉
Nasze kochane figi 😀 Jemy je niemal codziennie na drugie śniadanie 😀 A tarta wyborna 😀
Trudno mi się dziwić – są pyszne! 🙂
Tarta przecudnej urody! Te słoneczne figi 🙂
Dziękuję! 🙂
Zachwycająca! Podkradam przepis! 🙂
Ależ bardzo proszę! 🙂
chyba się na nią skuszę w weekend <3
Zachęcam gorąco! 😉
Piękne i niezbyt skomplikowane ciasto do wypróbowania przeze mnie w najbliższym czasie 🙂 Łukasz te smaki są dla siebie stworzone: jogurt, figi, syrop klonowy, daktyle lepiej być nie może. Ciasto o wysokiej wartości odżywczej, bardzo cenne 🙂
Dziękuję Ewelina, cieszę się, że mój przepis przypadł Tobie do gustu i gorąco zachęcam do jego wypróbowania. I masz rację – takie ciacho to samo zdrowie 😉