Naleśniki kokosowe ze smażonymi bananami i liczi

niedziela, 8 stycznia 2017

Te naleśniki kokosowe to absolutny majstersztyk! Właściwie nie wiem, co tutaj bardziej reklamować. Pyszne bezglutenowe naleśniki na mące kokosowej, czy te wyborne smażone z masłem i miodem banany o zapachu cynamonu. Więc pomyślcie tylko, jak to musi być dobre w połączeniu razem! To perfekcyjny przepis na idealne niedzielne śniadanie! Czy można uczynić poranek jeszcze lepszym? ;)


*

SKŁADNIKI

na 2-4 porcje

Ciasto naleśnikowe:
  • ¼ szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • ok. ½ szklanki wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do smażenia

Smażone banany:
  • 4 banany (o żółtej skórce)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cynamonu
Dodatki:
  • kilka owoców liczi w syropie
  • wiórki kokosowe

*

PRZYGOTOWANIE

Ciasto naleśnikowe na mące kokosowej

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe oprócz wody roztrzep mocno rózgą i odstaw na kwadrans. Następnie wlewaj powoli wodę, aby rozrzedzić ciasto; powinno być ciut gęstsze od ciasta na tradycyjne naleśniki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i wylej nań cienką warstwę ciasta. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor. Pamiętaj, aby z ciastem obchodzić się delikatnie — dość ciężko je obrócić i należy najpierw delikatnie podważyć je od spodu. Z przepisu powinno wyjść około 6 naleśników o średnicy 24 cm.

Smażone banany

Banany obierz i przekrój wzdłuż. Możesz je pokroić również na ćwiartki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i poczekaj, aż zacznie się pienić. Następnie wlej miód, wymieszaj i usmaż banany z obu stron. Posyp cynamonem oraz wiórkami kokosowymi i ułóż na naleśnikach. Podawaj z owocami liczi.

PS. Naleśniki możesz również podsmażyć ponownie na maśle — wtedy to dopiero bosko smakują! ;)

*



*

Gorące pozdrowienia dla Agnieszki z Every Cake You Bake, dzięki której naleśniki na mące kokosowej w końcu mi wyszły jak trzeba!

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

16 komentarze

  1. Owocowa rozpusta :) Klasyczne śniadanie o egzotycznym smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej. W końcu nawet naleśniki nie muszą być nudne! 😉

      Usuń
  2. Faktycznie te naleśniki to majstersztyk - przepysznie wyglądają! Koniecznie muszę niedługo spróbować takiej kokosowej wersji naleśników, bo będą teraz za mną "chodzić" ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mną również bardzo długo chodziły, ba nawet miałem do nich kilka podejść, ale mąka kokosowa okazała się bardzo kapryśna, więc dopiero dobry przepis na naleśniki pozwolił mi podzielić się tym daniem 😉

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Prawda! Taka rozpusta, że aż nie przystoi 😁

      Usuń
  4. Te smażone banany do tego to już w ogóle hit <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się, że udały się i smakowały :) I ten dodatek liczi - super! Spróbuję w takim połączeniu następnym razem :) Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszły mega! W końcu, bo już tyle mąki kokosowej zmarnowałem, że już przestałem wierzyć, że można z niej usmażyć naleśniki 😜 Więc dziękuję za super przepis 😁

      Usuń
  6. Liczi odpuszczam,bo nie lubię tych owoców z niczym łączyć,ale reszta niczego sobie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w sumie też nie, ale tutaj o dziwo całkiem fajnie się dopasowały 😉

      Usuń
  7. wooow.. z mąki kokosowej takie cuda! Mnie się placuszki z jej udziałem zawsze rozwalają :(
    Mmm.. ależ bym się wprosiła na taką ucztę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie zawsze też, aż do momentu, kiedy to odkryłem ten przepis. Wypróbuj koniecznie, bo jest naprawdę świetny i naleśniki wychodzą jak trzeba 😉

      Usuń
  8. Kokosowe naleśniki chodzą za mną już od jakiegoś czasu. Może właśnie z bananami sobie zrobię?

    OdpowiedzUsuń