Sałatka z kurczakiem, serem roquefort i sosem miodowo-musztardowym

wtorek, 25 kwietnia 2017

Najlepszy sposób na danie w kwadrans? To oczywiście sałatka! Moja dzisiejsza propozycja jest bardzo spontaniczna i powstała akurat z tego, co zostało mi w lodówce: kurczak, ser roquefort, oliwki, pomidory i voilà lekka sałatka z kurczakiem, gotowa! Podałem ją z moim ulubionym dressingiem miodowo-musztardowym, w którym zachęcam do wykorzystania musztardy Dijon lub musztardy francuskiej z całą gorczycą. A i nie zapominajmy o aromatycznej marynacie do kurczaka. To ona sprawia, że nawet zwykła sałatka staje się taka dobra! :D


*

SKŁADNIKI

Sałatka:
  • 100 g sera roquefort
  • duża główka sałaty fryzyjskiej
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 100 g czarnych oliwek
  • garść nasion słonecznika


Dressing:
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
Kurczak:
  • 2 piersi z kurczaka
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta płatków chili
  • 1 łyżeczka oleju






*

PRZYGOTOWANIE

Piersi z kurczaka umyj, oczyść i osusz. Pokój w kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty. Kurczaka obsmaż na patelni. Odstaw na chwilę i przygotuj pozostałe składniki.

Musztardę połącz z miodem i octem. Następnie zacznij powoli dolewać oliwy, cały czas energicznie mieszając.

Sałatę porwij na strzępki. Pomidory poprzekrawaj na połówki. Ser pokrój w kostkę, a oliwki na plasterki. Składniki ułóż w miseczce, wrzuć kawałki kurczaka, posyp całość słonecznikiem i polej dressingiem.

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze