Szparagi z jajkiem sadzonym, chipsami z boczku i sosem holenderskim

sobota, 20 maja 2017

Szparagi z jajkiem sadzonym lub w koszulce to moje ulubione śniadanie w sezonie. Właściwie przez cały maj i czerwiec robię je non stop bez opamiętania. Sezon na szparagi jest tak krótki, że trzeba go dobrze wykorzystać i nacieszyć się tym cudownym warzywem. Moja dzisiejsza propozycja jest totalnie na wypasie. Chrupki przypieczony boczek, sos holenderski i parmezan idealnie komponują się ze szparagami. A skoro mamy już weekend to możemy pozwolić sobie na szczyptę szaleństwa i zaserwować sobie prawdziwie królewskie śniadanie. ;)


*

SKŁADNIKI

na 2 porcje

Szparagi:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2-4 jajka
  • 4 plastry surowego wędzonego boczku
  • kawałek parmezanu lub grana padano
  • odrobina masła klarowanego
  • sól
Sos holenderski z musztardą:
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • biały pieprz
  • sól

*

PRZYGOTOWANIE


Szparagi

Boczek usmaż na chrupko i odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Jajka wbij na patelnie z rozgrzanym masłem klarowanym i smaż aż białko się zetnie. Szparagi umyj, odetnij końcówki i obierz do połowy (jeżeli są młode i cienkie to nie musisz tego robić). Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Następnie wrzuć do zimnej wody ma chwilę i przełóż na talerze. Połóż nań sadzone jajko i pokruszony boczek. Posyp całość otartym parmezanem i podawaj z sosem holenderskim.

Sos holenderski z musztardą

Żółtka wbij do miski, wymieszaj z sokiem z cytryny i zacznij powoli ubijać trzepaczką. Następnie cienką strużką wlewaj rozpuszczone gorące masło, nie przerywając ubijania. Powinien powstać gęsty sos. Na sam koniec dodaj musztardę, przypraw białym pieprzem oraz solą.

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

8 komentarze

  1. Konkretne śniadanie mistrzów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na niedzielne śniadanie idealny zestaw. Choć, jakby tam dorzucić stek, to byłby równie zacny obiad i to białkowo-tłuszczowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale ten też jest białkowo tłuszczowy 😉 Jednak stek ze szparagami to równie zacny pomysł 😋

      Usuń
  3. Nie przepadamy aż tak za szparagami ale z jajeczkiem muszą być naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jajkiem są najlepsze pod słońcem! 😉

      Usuń