Fit tarta kokosowa z panna cottą i owocami

wtorek, 16 maja 2017

Ta tarta to moje ostatnie odkrycie i jednocześnie ciasto, które piekę kilka razy w miesiącu. Jest nie tylko pyszne, mega proste i szybkie do zrobienia, ale przede wszystkim zdrowe: nie zawiera ani cukru, ani nabiału, ani glutenu oraz ma dobry bilans makroskładników — to praktycznie samo białko i dobre tłuszcze. Spód upiekłem z mąki kokosowej z dodatkiem jajek, a panna cottę zrobiłem na bazie mleka kokosowego. Do tego porcja ulubionych owoców i boskie ciacho, którym można się zajadać bez wyrzutów sumienia gotowe! Gorąco Wam je polecam! Tylko, żeby nie było, że nie ostrzegałem — mega uzależnia! ;)


*

SKŁADNIKI

na formę o średnicy 20 cm

Spód z mąki kokosowej:
  • 5 czubatych łyżek mąki kokosowej
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Dodatkowo:
  • ciemne i jasne winogrona
  • truskawki
Kokosowa panna cotta:
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny







*

PRZYGOTOWANIE

Bezglutenowy spód z mąki kokosowej

W jednej misce wymieszaj mąkę kokosową z ksylitolem, płynnym olejem kokosowym i jajkami. Masę połącz najpierw za pomocą łyżki, a następnie odstaw na 5 minut. Powinna stać się po tym czasie bardzo gęsta i plastyczna. Foremkę na tartę o średnicy 20 cm posmaruj olejem kokosowym, a następnie wyłóż na nią ciasto. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20-25 minut, aż wierzch delikatnie się zarumieni. Następnie wyjmij i wystudź.

*W wersji wegańskiej jajka można zastąpić siemieniem lnianym (3 łyżki na ok. 150 ml wrzątku), a żelatynę agarem.

Kokosowa panna cotta

Mleko kokosowe rozgrzej w rondelku. Do środka wrzuć przekrojoną na pół laskę wanilii z uprzednio wybranymi ziarenkami (je również dodaj) oraz wsyp ksylitol lub erytrytol. Gotuj na małym ogniu, aż mleko stanie się gorące, następnie odstaw do przestudzenia i wyjmij wanilię.

Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Następnie wlej odrobinę wrzątku i rozpuść ją w nim. Rozprowadzoną żelatynę połącz z mlekiem kokosowym. Panna cottę wylej następnie na kokosowy spód i wstaw do lodówki do stężenia. Wierzch gotowego ciasta ozdób połówkami winogron i truskawkami.

Na wierzch ciasta możesz wylać również cienką warstwę galaretki, przegotowaną na przykład z soku z cytryny i żelatyny. Dzięki temu owoce będą się trzymały podczas krojenia.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. Uwielbiam domowe tarty! Twoja kokosowa wersja wygląda cudownie:D

    OdpowiedzUsuń