Fit tarta kokosowa z panna cottą i owocami

wtorek, 16 maja 2017

Ta tarta to moje ostatnie odkrycie i jednocześnie ciasto, które piekę kilka razy w miesiącu. Jest nie tylko pyszne, mega proste i szybkie do zrobienia, ale przede wszystkim zdrowe: nie zawiera ani cukru, ani nabiału, ani glutenu oraz ma dobry bilans makroskładników — to praktycznie samo białko i dobre tłuszcze. Spód upiekłem z mąki kokosowej z dodatkiem jajek, a panna cottę zrobiłem na bazie mleka kokosowego. Do tego porcja ulubionych owoców i boskie ciacho, którym można się zajadać bez wyrzutów sumienia gotowe! Gorąco Wam je polecam! Tylko, żeby nie było, że nie ostrzegałem — mega uzależnia! ;)


*

SKŁADNIKI

na formę o średnicy 20 cm

Spód z mąki kokosowej:
  • 5 czubatych łyżek mąki kokosowej
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Dodatkowo:
  • ciemne i jasne winogrona
  • truskawki
Kokosowa panna cotta:
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny







*

PRZYGOTOWANIE

Bezglutenowy spód z mąki kokosowej

W jednej misce wymieszaj mąkę kokosową z ksylitolem, płynnym olejem kokosowym i jajkami. Masę połącz najpierw za pomocą łyżki, a następnie odstaw na 5 minut. Powinna stać się po tym czasie bardzo gęsta i plastyczna. Foremkę na tartę o średnicy 20 cm posmaruj olejem kokosowym, a następnie wyłóż na nią ciasto. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20-25 minut, aż wierzch delikatnie się zarumieni. Następnie wyjmij i wystudź.

*W wersji wegańskiej jajka można zastąpić siemieniem lnianym (3 łyżki na ok. 150 ml wrzątku), a żelatynę agarem.

Kokosowa panna cotta

Mleko kokosowe rozgrzej w rondelku. Do środka wrzuć przekrojoną na pół laskę wanilii z uprzednio wybranymi ziarenkami (je również dodaj) oraz wsyp ksylitol lub erytrytol. Gotuj na małym ogniu, aż mleko stanie się gorące, następnie odstaw do przestudzenia i wyjmij wanilię.

Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Następnie wlej odrobinę wrzątku i rozpuść ją w nim. Rozprowadzoną żelatynę połącz z mlekiem kokosowym. Panna cottę wylej następnie na kokosowy spód i wstaw do lodówki do stężenia. Wierzch gotowego ciasta ozdób połówkami winogron i truskawkami.

Na wierzch ciasta możesz wylać również cienką warstwę galaretki, przegotowaną na przykład z soku z cytryny i żelatyny. Dzięki temu owoce będą się trzymały podczas krojenia.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

10 komentarze

  1. Uwielbiam domowe tarty! Twoja kokosowa wersja wygląda cudownie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! I wiadomo - domowe zawsze najlepsze 😉

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ależ proszę śmiało się częstować 😉

      Usuń
  3. Mam pytanie kilka pytań Czy mleko kokosowe ma być takie z kartonu płynne czy z puszki gęste? Jak smakuje spód? Nie jest za suchy?

    Pomysł super! Będę próbowała, bo mam do wykorzystania mąkę kokosową, która niestety nie jest łatwa w obróbce, pierwsze próby z plackami były niestety nieudane ;) Dla większej stabilności chyba bym na górę dała galaretkę, która jednocześnie ułatwiłaby krojenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko może być dowolne - zarówno z kartonu jak i z puszki. Chociaż ja zwykle używam z kartonu ze względu na to, że wykorzystuję je na codzień w kuchni. Ważne, żeby to było mleko kokosowe bez dodatków, nie licząc oczywiście wody. Spód jest w porządku, jest dość miękki i delikatnie wchłania wilgoć z panna cotty. Jedynie boki ciasta mogą się trochę wysuszyć w piekarniku, dlatego polecam nie robić ich zbyt grubych.

      Co do mąki kokosowej to też przebyłem długą drogę, żeby nauczyć się korzystać z niej w kuchni. Ale ten przepis jest bardzo prosty i ciasto zawsze wychodzi. Nawet jak się robi na oko. ;) Galaretkę również polecam. W kolejnych tartach już ją dodawałem głównie ze względu właśnie na łatwość krojenia. Cieniutka warstwa to bardzo ułatwia.

      Usuń
  4. Moja właśnie czeka w lodówce aż wrócę do domu... nie mogę się doczekać, mam nadzieję, że smakuje równie dobrze jak wygląda, zrobiłam z solidną porcją domowej galaretki z truskawek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Mam nadzieję, że spełni ona Twoje oczekiwania 😉 Bo z porcją truskawkowej galaretki zapowiada się znakomicie 😄

      Usuń
  5. a ja mam pytanie.. masz pomysl czym zastapic make kokosowa i ksylitol ?? ksylitol mozna miodem ale nie wiem czy sie sprawdzi ale z maka juz gorzej.. oczywiscie zeby nadal bylo fit ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksylitol można zastąpić erytrytolem, stewią, miodem, syropem z agawy, czy klonowym. Właściwie każda opcja się nada. Co do mąki kokosowej, to już trzeba by było skorzystać z zupełnie innego przepisu na spód. Np. Możesz zrobić tradycyjny kruchy spód, jak w tym przepisie: http://www.food2.pl/2016/07/Tarta-z-Owocami-Lata.html, zastępując mąkę pszenną np. mąką ryżową z odrobina ziemniaczanej lub gryczaną i używając oleju kokosowego zamiast masła. Albo zrobić spód bez pieczenia z amarantusa i daktyli, jak w tym przepisie: http://www.food2.pl/2016/09/Fit-Tarta-z-Malinami-i-Czekolada.html.

      Usuń