Pudding ryżowy z kardamonem i grillowanymi brzoskwiniami

wtorek, 25 lipca 2017

Ryż na mleku obok kaszy manny to jeden z moich ulubionych deserów z dzieciństwa. W domu zwykle był podawany z babcinymi konfiturami i smakował dobrze jak nic innego. Najlepszy był oczywiśce ten gotowany na słodkiej śmietance; gęsty, kremowy i pyszny! Ten przepis na pudding to taka podrasowana przeze mnie wersja. Przygotowuję go najczęściej z ryżu arborio (tego, co wykorzystujemy do włoskiego risotto). Dzięki temu jest bardziej lepki i kremowy. Ryż przed gotowaniem moczę również w zimnej wodzie, co sprawia, że nie trzeba tak długo mieszać w garnku i bać się, że może się przypalić. Jednak największą zmianą jest fakt, że gotuję do na mleku kokosowym z dodatkiem wanilii i kardamonu (niekiedy zamiennie z cynamonem). Sprawia to, że pudding jest nie tylko zdrowszy i wegański, ale również jeszcze lepszy w smaku. W sezonie proponuję podać go z grillowanymi brzoskwiniami lub morelami. Wypróbujcie koniecznie!


*

SKŁADNIKI

na 6 porcji


  • 3 dojrzałe brzoskwinie
  • 250 g ryżu krótkoziarnistego, np. arborio
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 250 ml wody
  • 2-3 łyżeczki cukru brązowego
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu
  • szczypta soli

*

PRZYGOTOWANIE


Ryż przepłucz, a następnie zalej zimną wodą i odstaw na 15-20 minut (dzięki temu będzie się szybciej gotował). Wodę odlej, ryż przesyp do garnka z grubym dnem, a następnie wlej szklankę mleka kokosowego i szklankę wody. Wsyp sól, cukier oraz kardamon i wrzuć i przekrojoną na pół laskę wanilii lub dodaj ekstrakt. Garnek wstaw na średni ogień. Często mieszając, czekaj, aż płyn się zagotuje. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez około 10-15 minut (aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się al dente). Pamiętaj, aby przez cały czas mieszać, aby się nie przypalił. Ugotowany ryż przykryj pokrywką i odstaw na kwadrans. W tym czasie przekrój brzoskwinie na połówki i grilluj z jednej strony przez kilka minut. Do ryżu wlej pozostałe mleko kokosowe i wymieszaj. Przełóż do szklanek i podawaj z połówkami brzoskwiń. Pudding możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

*




Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

7 komentarze

  1. Wsiadam w samochód i jadę po jedną porcję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, aż tak przypadł Tobie do gustu? 😄

      Usuń
  2. My robimy taki pudding na ryżu jaśminowym a potem blendujemy :) Uwielbiamy jego konsystencję po zmiksowaniu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! W sumie nigdy takiego puddingu nie miksowałem, a to może być fajny pomysł! 😉

      Usuń
  3. To jest zdecydowanie coś, czego dzisiaj mi potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń