Wegańskie sushi z „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka

sobota, 8 lipca 2017

Ten przepis to jedno z moich największych, a może nawet najbardziej szokujących odkryć kulinarnych tego roku. Wszystko zaczęło się od tego, jak na blogu Ilony z MniuMniu wpadł mi w oko przepis na „łososia” z marchewki. Już wtedy w głowie zaświtał mi pomysł: a jakby pójść krok dalej przygotować w analogiczny sposób również buraka i zrobić z niego wegańskiego „tuńczyka”, a wszystko na koniec zawinąć w ryż i nori, jak tradycyjne sushi? Dowodem na to, że ten eksperyment się udał, jest dzisiejszy przepis. Zamarynowana w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej papryce i oleju lnianym marchew do złudzenia przypomina wędzonego łososia. Burak całkiem sprawnie przeistoczył się smakowo w tuńczyka (z dominującym jednak buraczanym aromatem, ale jakże pysznym!). Po zrollowaniu warzyw w tradycyjnie zakwaszony awaze-zu ryż i glony nori smakiem do złudzenia przypominają oryginalne sushi i nikt by nawet nie pomyślał, że nie zawierają w sobie ani grama ryby i są w 100% wegańskie. To sushi było absolutnym hitem podczas moich ostatnich warsztatów: UMAMI, piąty element. Jeżeli chcecie się dowiedzieć dlaczego, wypróbujcie przepis na wegańskie sushi już dzisiaj!


*

SKŁADNIKI

na 4 osoby

Ryż od sushi:
  • 500 g ryżu do sushi
  • 800 ml wody
  • 6 łyżek octu ryżowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Dodatki:
  • około 8 arkuszy glonów nori
  • świeży ogórek
  • awokado
  • imbir marynowany
  • wasabi
  • czarny sezam
  • sos sojowy
Łosoś z marchewki:
  • 2 duże marchewki
  • 1 arkusz glonów nori
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

Tuńczyk z buraka:
  • 2 podłużne buraki
  • 1 arkusz glonów nori
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki oleju lnianego
*

PRZYGOTOWANIE

Ryż do sushi*

Ryż przepłucz kilka razy w zimnej wodzie, aż ta stanie się klarowna. Następnie przesyp go do garnka z grubym dnem i zalej wodą. Odstaw na 20 minut. Po tym czasie całą wodę odlej i wlej 800 ml świeżej wody. Garnek wstaw na ogień, przykryj pokrywką i czekaj aż woda się zagotuje. Następnie ogień zmniejsz do minimum, a ryż gotuj przez 10 minut, nie mieszając ani razu. Kolejno ryż ściągnij z kuchenki i odstaw na kwadrans. W tym czasie przygotuj awase-zu (zalewę), mieszając i lekko podgrzewając w rondelku ocet z cukrem oraz solą. Ugotowany ryż przełóż do miski, zalej awase-zu i dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do całkowitego wystudzenia (powinien mieć temperaturę pokojową). Możesz go również wachlować, delikatnie mieszając, aby przyśpieszyć proces.

Łosoś z marchewki (najlepiej przygotować dzień wcześniej)

Marchewki obieramy, a następnie kroimy na długie pasy za pomocą obieraczki lub mandoliny. Glony łamiemy na mniejsze kawałki, prażymy na suchej patelni i rozcieramy na proszek w moździerzu. Następnie marchew przekładamy do żaroodpornego naczynia, wlewamy płynny olej kokosowy, ocet sojowy i wsypujemy glony. Dokładnie mieszamy i pieczemy przez 20-25 minut w 220°C, mieszając od czasu do czasu, aż marchew stanie się miękka, ale nie będzie się jeszcze rozlatywać. Wyjmij i ostudź całkowicie. A następnie zalej olejem lnianym i posyp wędzoną papryką. Wymieszaj i odstaw do zamarynowania na 1 dzień lub całą noc).

Tuńczyk z buraka (najlepiej przygotować dzień wcześniej)

Postępujemy ponownie jak z marchewką, piekąc go trochę dłużej, około 35-40 minut. Na sam koniec pomijamy tylko wędzoną paprykę.

Przygotowanie warzyw

Ogórka pokrój na słupki, pamiętając o tym, aby pozbyć się wodnistego środka. Awokado obierz i również pokrój na słupki.

Przygotowanie maki

Na macie do sushi połóż płat glonów norki. Zwilżoną ręką nabierz ryż i rozłóż go równomiernie do 2/3 wysokości. Cienki pas ryżu posmaruj wasabi a na środek wyłóż wybrane dodatki, np. łososia z marchewki i ogórka. Zwiń za pomocą maty, zwilżając delikatnie końce płata nori, a następnie pokrój na 1,5-2 cm plastry. 

Przygotowanie futomaki

Przygotowanie dość analogiczne, ale zamiast układać składniki na ryżu, układamy je bezpośrednio na płacie nori. Po ułożeniu ryżu, nori obróć na drugą stronę i na pustym fragmencie ułóż składniki. Futomaki pokrój na plastry, a następnie obtocz je w czarnym sezamie.


Przygotowanie nigri

Zwilżoną dłonią nabierz około łyżkę ryżu i uformuj owalny kształt nigri. Wierzch posmaruj wasabi, a następnie połóż plaster marynowanego buraka lub marchewki.


*Więcej wskazówek, jak przygotowywać tradycyjny ryż do sushi, znajdziesz tutaj: Domowe sushi: poradnik krok po kroku.

*







Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

8 komentarze

  1. Ależ bym takie sushi zjadła, ten "niełososiowy" łosoś wygląda mega ciekawie,a o buraczanym "tuńczyku" nawet nie wspomnę:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i gorąco polecam wypróbować, bo są czaderskie w smaku ;)

      Usuń
  2. Cudowna kolorystyka :) Miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł! bardzo oryginalny i pewnie smakują nieziemsko, osobiście uwielbiam sushi, a domowe zdecydowanie najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi się nie zgodzić i polecam wypróbować takie alternatywne sushi w domu ;)

      Usuń
  4. O! Na takie sushi mogłybyśmy się w końcu skusić :D

    OdpowiedzUsuń