Wegańska tarta z batatów

sobota, 23 września 2017

Wczoraj był już pierwszy dzień jesieni, więc chyba czas najwyższy wystartować z jesiennymi przepisami! Oczywiście, jak powszechnie wiadomo, o tej porze roku nie ma nic lepszego niż korzenne wypieki! Pachnące cynamonem, kardamonem, imbirem i gałką muszkatołową otulają nas w jesienne dni niczym najcieplejszy koc. Te placek z batatów to idealny przykład takiego ciasta! Pachnący, aromatyczny i rozgrzewający ciało i duszę od środka. Mówiąc o duszy, warto wspomnieć, skąd ten przepis się wywodzi. Otóż mowa tutaj o soul food — kuchni z duszą, o której możecie przeczytać więcej tutaj i przy okazji poznać oryginalny przepis na sweet potato pie — ciasto wywodzące się wprost z nowojorskiego Harlemu. Jednak moja dzisiejsza tarta to wersja odchudzona, pozbawiona cukru i w 100% roślinna, a mimo to tak samo dobra, jak oryginał! Gorąco polecam na jesienne wieczory z kubkiem gorącej herbaty.


*

SKŁADNIKI

na formę 20 cm

Kruchy spód:
  • 1 szklanka płatków orkiszowych/owsianych
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki ksylitolu

Dodatkowo:
  • kilka łyżek śmietanki kokosowej
  • orzechy włoskie
  • cynamon
Nadzienie:
  • 2-3 bataty (ok 800 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 50 g ksylitolu lub erytrytolu
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczane

*

PRZYGOTOWANIE

Kruchy spód

Płatki owsiane zmiel blenderem na proszek. Dodaj mąkę ryżową i ziemniaczaną oraz ksylitol. Siemię lniane zalej ½ szklanki wrzątku (125 ml), wymieszaj energicznie i odstaw na 5 minut. Olej kokosowy delikatnie podgrzej aby był płynny. Następnie wszystkie składniki połącz i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je lub przełóż partiami do formy na tartę, dogniatając palcami. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez kwadrans.

Nadzienie

Bataty zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz 45-60 minut, aż będą miękkie. Wyjmij i wystudź, a następnie obierz z foli i skórki. Zmiksuj je blenderem na purée. Następnie dodaj przyprawy, mąkę ziemniaczaną, podgrzany olej kokosowy i mleko kokosowe. Masę zmiksuj ponownie i wyłóż na podpieczony spód. Ciasto wstaw z powrotem do piekarnika i piecz 30-45 minut w 180°C, aż wierzch nadzienia się zetnie. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Dekoracja

Mocno schłodzoną śmietankę kokosową (zebraną z góry puszki z mlekiem kokosowym) ubij mikserem. Możesz ją dodatkowo posłodzić ksylitolem. Wyłóż na wystudzone ciasto za pomocą łyżki. Wierzch tarty udekoruj orzechami włoskimi i cynamonem.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

10 komentarze

  1. zdecydowanie moje smaki :) wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja ostatnio miałam problem pt. "co zrobić z taką ilością batatów jaka mi została?"
    świetna tarta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem będziesz wiedzieć, że można z nich upiec tartę! :D Bardzo dziękuję ;)

      Usuń
  3. Batatów w słodkościach jeszcze nie próbowałam, muszę nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Sprawdzają się rewelacyjnie ;)

      Usuń
  4. Piekłam dawno temu, smak pozytywnie zaskakujący:)

    OdpowiedzUsuń