Bezglutenowe ciasto czekoladowe z całymi gruszkami gotowanymi w syropie

czwartek, 16 listopada 2017

To zdecydowanie najlepsze bezglutenowe czekoladowe ciacho, jakie kiedykolwiek upiekłem. Mięciutkie, wilgotne, pachnące czekoladą i pełne aromatycznych gruszek gotowanych w syropie. Upiekłem je na mące ryżowej i posłodziłem cukrem kokosowym, który nadaje wspaniałego karmelowego smaku. Gorąco polecam, bo to ciacho wprost stworzone na jesień!
PS. W wersji dla leniwych można również użyć bardzo dojrzałych gruszek i uniknąć ich gotowania, chociaż wtedy nie będą tak pięknie pachniały cynamonem i goździkami.
 

*

SKŁADNIKI

na tortownicę o średnicy 20-23 cm

Ciasto:
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady 90%
  • 3 jajka
  • 100 g cukru kokosowego
  • 200 g mąki ryżowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli


Gruszki w syropie:
  • 6 gruszek
  • 100 g cukru (u mnie erytrytol)
  • 600 m wody
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 5 goździków
  • sok  1 cytryny





*

PRZYGOTOWANIE

Gruszki w syropie

Gruszki obierz, zostawiając ogonki i przecinając spody, aby równo stały. W rondelku zagotuj wodę wraz z cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami. Umieść gruszki i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie delikatnie odcedź. W tym czasie przygotuj ciasto.

Ciasto

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i następnie zmiksuj z miękkim masłem (o temperaturze pokojowej). Żółtka oddziel od białek i dodaj do czekoladowej masy. Wsyp cukier i ubij ponownie. Do masy dodaj mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, kakao, sodę, sól i cynamon. Zmiksuj do połączenia się składników. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta, mieszając je już tylko delikatnie łyżką. Masę wlej do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. W cieście ułóż gruszki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 70-80 minut (do suchego patyczka).

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. Witam
    Mam pytanie odnośnie ciasta czekoladowego po dodaniu suchych składników ciasto było zbite a nie lejące jaka powinna być konsystencja włożyłam do piekarnika ale szczerze mówiąc nie wiem czy coś z tego bedzie .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry!
      Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest bardziej gęste z jakiegoś powodu, to spróbuj je po prostu nieco krócej piec, żeby go nie wysuszyć. Mam nadzieję, że mimo wszystko się uda. ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. świetny pomysł z tą gruszką, ciasto prezentuje się bardzo efektownie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? 😊 Już od dawna obserwowałem takie ciasta w sieci i w końcu sam musiałem upiec. 😄

      Usuń
  3. Imponujące - i lista składników i wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń