SKŁADNIKI
Ciasto naleśnikowe:
- 100 g mąki ryżowej*
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 1 łyżka masła
*W wersji tradycyjnej mąkę ryżową możesz zastąpić po prostu pszenną.
Farsz:
- 250 g tłustego twarogu
- 4 łyżki powideł śliwkowych
Dodatkowo:
- bita śmietana
- cukier puder
- owoce: np. kiwi, kaki, granat
PRZYGOTOWANIE
Ciasto naleśnikowe
- Mąkę ryżową, kakao, przyprawę do piernika, jajka, mleko oraz rozpuszczone masło wymieszaj trzepaczką lub blenderem, aż składnik się połączą.
- Patelnię do naleśników o średnicy około 20 cm mocno rozgrzej i wylej nań cienką warstwę ciasta. Smaż przez chwilę i obróć na drugą stronę. Usmaż pozostałe naleśniki. Powinno wyjść 6 sztuk.
Farsz i podanie
- Twaróg ugnieć za pomocą widelca i wymieszaj z powidłami śliwkowymi. Naleśniki posmaruj gotowym twarożkiem i złóż na trójkąty. Ułóż na dwóch talerzach jedne na drugim, naśladując kształt choinki.
- Z bitej śmietany (możesz dodać do niej dodatkowo cynamon) uformuj łańcuch i ozdób go pokrojonymi owocami.
2 komentarze
ale bombowe 🙂
Dzięki! 😉