Korzenne naleśniki choinki z twarogiem i powidłami śliwkowymi

niedziela, 17 grudnia 2017

Korzenne naleśniki choinki z twarogiem i powidłami śliwkowymi to idelany pomysł na świąteczne śniadanie w sam raz dla dzieciaków. Bezglutenowe ciasto naleśnikowe z mąki ryżowej z dodatkiem przyprawy do piernika od razu wprowadza w bożonarodzeniowy nastrój. Do tego smakowite nadzienie z twarogu z powidłami śliwkowymi i prosta dekoracja z bitej śmietany i owoców. Co sądzicie o takiej formie podania naleśników? ;)



*

SKŁADNIKI

na 6 naleśnikików o średnicy 20 cm (2 porcje)

Ciasto naleśnikowe:
  • 100 g mąki ryżowej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka masła


Farsz:
  • 250 g tłustego twarogu
  • 4 łyżki powideł śliwkowych

Dodatkowo:
  • bita śmietana
  • cukier puder
  • owoce: np. kiwi, kaki, granat

*

PRZYGOTOWANIE


Ciasto naleśnikowe

Mąkę ryżową, kakao, przyprawę do piernika, jajka, mleko oraz rozpuszczone masło wymieszaj trzepaczką lub blenderem, aż składnik się połączą. Patelnię do naleśników mocno rozgrzej i wylej nań cienką warstwę ciasta. Smaż przez chwilę i obróć na drugą stronę. Usmaż pozostałe naleśniki.

*W wersji tradycyjnej mąkę ryżową możesz zastąpić po prostu pszenną.

Farsz i podanie

Twaróg ugnieć za pomocą widelca i wymieszaj z powidłami śliwkowymi. Naleśniki posmaruj gotowym twarożkiem i złóż na trójkąty. Ułóż na dwóch talerzach jedne na drugim, naśladując kształt choinki. Z bitej śmietany (możesz dodać do niej dodatkowo cynamon) uformuj łańcuch i ozdób go pokrojonymi owocami.

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze