To przepis na zdecydowanie najlepszy sos żurawinowy. Idealny do mięs oraz serów i wprost stworzony na świąteczny stół. Mój ulubiony przepis na żurawinowy sos bazuje na gotowaniu świeżej lub mrożonej żurawiny na czerwonym winie z dodatkiem cynamonu i anyżu. Niekiedy dodaję również wanilię. Dzięki przyprawom pachnie wprost nieziemsko. W przepisie podaję, żeby wykorzystać wytrawne czerwone wino, jednak z powodzeniem możecie wykorzystać również słodkie i pominąć dodatek cukru. Świetnie pasuje tutaj również porto. Sam najczęściej przygotowuję ten sos właśnie na tym portugalskim winie, pomijając wtedy całkowicie dodatek cukru i miodu.
SKŁADNIKI
- 500 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
- 250 ml wytrawnego czerwonego wina (lub porto, pomijamy wtedy dodatek cukru i miodu)
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE
- Świeżą żurawinę umyj i osusz. Wrzuć do rondelka. (Mrożonej nie musisz rozmrażać. Nie ma takiej potrzeby.). Wlej wino oraz miód, wrzuć korę cynamonu oraz anyż i wsyp cukier.
- Rondel wstaw na mały ogień i gotuj ok. 30 minut, aż sos stanie się gęsty (po schłodzeniu gęstnieje jeszcze bardziej). Wyjmij laskę cynamonu oraz anyż i odstaw do ostudzenia.
- Sos żurawinowy przełóż do słoiczka i przechowuj do kilku tygodni w lodówce.