Wuzetka

środa, 7 marca 2018

Wuzetki chyba nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać. To dekadenckie czekoladowe ciasto przełożone warstwą bitej śmietany i polane polewą czekoladową to klasyka! Pamiętam jak dziś, gdy wybierając się z rodzicami do cukierni, stawałem pod ladą z tym trudnym wyborem: wuzetka, często pojawiająca się pod inicjałami W-Z, czy sernik agarowy (o właśnie! ten serniczek też trzeba będzie upiec). Postanowiłem przypomnieć sobie (no i Wam oczywiście) smak słynnego ciastka. Wuzetka z tego przepisu wychodzi o niebo lepsza niż ta z cukierni! Domowa, prawdziwa i przede wszystkim pełna wysokiej jakości składników. Delikatny kakaowy biszkopt z dodatkiem masła i nasączony wiśniówką, sztywny krem ze śmietany i mascarpone, czekoladowy ganache oraz czereśnia w syropie. Brzmi jak bajka, prawda? A to tylko wuzetka. ;)



*

SKŁADNIKI

dużą formę o wymiarach 22x32 cm
(16-20 kawałków wuzetki)

Biszkopt kakaowy:
  • 12 jajek
  • 300 g cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • 100 g kakao
  • 80 g masła
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietany kremówki 36 %
Bita śmietana:
  • 750 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki glukozy*
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej*

Do nasączenia:
  • 150 ml wiśniówki
  • 150 ml wody**

Dodatkowo:
  • 16-20 czereśni lub wiśni w syropie

*

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt kakaowy

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.  Następnie zacznij wsypywać powoli cukier, nie przerywając miksowania. Do gotowej piany dodawaj kolejno żółtka, cały czas ubijając. Mąkę i kakao przesiej do miski. Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia. Do piany z białek zacznij powoli wsypywać mąkę i wlewać masło, mieszając masę delikatnie za pomocą łyżki, aż do połączenia się składników. Prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto podziel na 2 równe blaty. (Możesz również upiec oba blaty osobno, dzieląc podane składniki na 2 porcje).

Bita śmietana

Schłodzoną kremówkę krótko ubij mikserem wraz z mascarpone. Następnie dodaj cukier puder wymieszany z glukozą oraz skrobią (jeśli używasz) i ubij na najwyższych obrotach na sztywny krem.

Oba blaty nasącz wiśniówką wymieszaną z wodą i przełóż bitą śmietaną (3 łyżki zostaw do dekoracji). 

Polewa czekoladowa

Kremówkę zagrzej, aż zacznie wrzeć. A następnie dodaj posiekane czekolady. Odstaw na 2-3 minuty i energicznie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści. Gotową polewę wylej na wierzch ciasta, wyrównaj szpatułką i wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie wuzetkę pokrój na kawałki, ozdób bitą śmietaną (za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego) i czereśniami w syropie.

*Dodatek glukozy i skrobi ziemniaczanej jest opcjonalny. Dzięki nim śmietana jest bardziej stabilna i nie podchodzi wodą (to popularny dodatek w formie śmietan-fixów). Jednak już sam ser mascarpone nadaje śmietanie sztywnej konsystencji, więc jeśli nie zamierzasz przechowywać ciasta długo, to można z niego zrezygnować.

**Wodę oczywiście można zastąpić drugą porcją wiśniówki, ale moim zdaniem wuzetka będzie wtedy zbyt mocno alkoholowe.

*




Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. Cudna, muszę koniecznie zrobić. We Wrocławiu na ul. Pereca była cukiernia w której wybierając ciastko miałam podobny dylemat - czasem była to W-Z ale prawie zawsze wybierałam sernik agarowy z cieniutkim biszkoptem i taką też galaretką. Smak tego sernika niezapomniany, więc jeśli będzie kolejne ciasto na twoim blogu - proszę o sernik agarowy !!!! Madalena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukiernię kojarzę, chociaż chyba akurat Wuzetki nigdy tam nie jadłem. Ale sernik agarowy to była faktycznie moja największa słabość. Zrobię niebawem, obiecuję! ☺️

      Usuń