SKŁADNIKI
- 500 g ciasta filo (ok. 12-14 arkuszy)
- 400 g sera śródziemnomorskiego Apetina classic
- 200 g młodych liści szpinaku 'baby'
- 100 g czarnych oliwek
- 100 g zielonych oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 2 gałązki rozmarynu
- garść listków bazylii
- świeżo mielony czerwony pieprz
- 100 g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przysmaż drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie wrzuć liście szpinaku i smaż do momentu, kiedy woda odparuje.
- W miseczce pokrusz 2 kostki sera śródziemnomorskiego Apetina classic. Dodaj jogurt oraz jajka i dokładnie wymieszaj całość, aż składniki się połączą. Wrzuć usmażony szpinak, posiekane świeże zioła oraz połowę oliwek. Całość przypraw pieprzem do smaku.
- Pierwszy arkusz ciasta filo rozłóż i posmaruj roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Przykryj kolejnym arkuszem i posmaruj do 2/3 wysokości cienką warstwą farszu. Pozostałą część natłuść masłem i całość zwiń w ciasny rulon. Podobnie postąp z resztą arkuszy ciasta.
- Okrągłą blaszkę pokryj papierem do pieczenia i układaj nań kolejne rulony ciasta, zawijając je od środka na zewnątrz i formując kształt ślimaka. Każdy kolejny kawałek banicy, doczepiaj do poprzedniego.
- Wierzch posmaruj roztopionym masłem. Banicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 35-40 minut do złotego koloru.
- Gotową banicę udekoruj pozostałymi oliwkami, gałązkami ziół i pomidorkami koktajlowymi. Podawaj jeszcze ciepłą, chociaż na zimno również dobrze smakuje. Banica najlepsza jest pierwszego dnia po upieczeniu.
Mówią, że przez żołądek do serca, ja mówię: przez podróże do żołądka! Jeśli wędrówki po kuchni kręcą Cię równie mocno, co dalekie wycieczki, to mam dla Ciebie dobrą wiadomość! Wraz z Apetina przygotowaliśmy pyszny konkurs!
Lubisz niecodzienne smaki i odkrywać dalekie kuchnie niczym w dzisiejszym przepisie? To zupełnie tak, jak my!
Wyczaruj dla nas POTRAVEL – potrawę, która zabierze nas w Twój ulubiony kulinarny zakątek świata z wykorzystaniem serów Apetina. Wystarczy, że kupisz swój ulubiony śródziemnomorski ser Apetina, stworzysz z niego niecodzienne
danie i opublikujesz przepis na http://apetyczneinspiracje.pl/konkurs/.
PS. Nie zapomnij zrobić zdjęcia! Dla zwycięzców czekają niesamowite nagrody: voucher LOT, którym można polecieć na śniadanie do Paryża, wpaść na pizzę do Rzymu, czy kolację w Madrycie, prywatny Kenwood Cooking Chef i roboty Kenwood, które sprawią, że gotowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze! To, co lecisz z nami w kulinarną podróż?
4 komentarze
W przekroju wygląda bardzo apetycznie 🙂 Chętnie byśmy spróbowały 🙂
Gorąco zachęcam do wypróbowanie przepisu 😉
Coś czuję, że na jednym kawałku by się nie skończyło 😀
Jestem wręcz o tym przekonany! Haha 😀