
SKŁADNIKI
- 200 g okry
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 cytryna
- garść orzechów ziemnych (orzechy pinii również świetnie się sprawdzą)
- oliwa z oliwek
- sól (najlepiej gruboziarnista)
PRZYGOTOWANIE
- Okrę umyj, osusz i odetnij ogonki. Możesz ją przekroić na połówki, jednak ja wolę smażyć ją w całości.
- Ząbek czosnku i papryczkę chili posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzanym chlustem oliwy z oliwek. Po chwili wrzuć okrę i smaż kilka minut, aż zmięknie. Na sam koniec polej ją łyżką soku z cytryny i posyp solą.
- Okrę przełóż na talerz, posyp otartą skórką z cytryny i podprażonymi na suchej patelni orzeszkami. Podawaj od razu.