Buddha bowl z boczniakami, prażoną ciecierzycą i sosem z tahini

środa, 16 maja 2018

Słyszeliście o buddha bowl? To taka miska rozmaitości pełna samych przepysznych rzeczy! Jakiś czas temu buddha bowl zawojowały Internet i stały się jednym z najczęściej pokazywanych dań na Instagramie! Trudno się jednak dziwić, bo taka micha pełna dobra nie tylko pięknie wygląda, ale i świetnie smakuje. Buddha bowls zwane są również hippie bowls lub macro bowls i składają się zwykle z mnóstwa warzyw i ziaren, które mają dostarczyć wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Swoją michę skomponowałem z prażonej ciecierzycy, boczniaków smażonych z sosem sojowym, awokado, marchwi, pomidorów i rzodkiewki. Całość polałem kremowym sosem z pasty sezamowej tahini. Moja propozycja to jednak tylko sugestia, więc potraktujcie ją jako inspirację i stwórzcie własne buddha bowl z ulubionych składników! ;)


*

SKŁADNIKI

na 2 porcje buddha bowl

Boczniaki:
  • 500 g boczniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • szczypta płatków chili
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka oleju, np. sezamowego
  • 1 łyżka ciekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka sezamu

Dodatkowo:
  • 200 g roszponki
  • 2 marchewki
  • 1 awokado
  • garść rzodkiewek


Prażona ciecierzyca:
  • 1 puszka ciecierzycy
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju, np. sezamowego

Sos z tahini:
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 6 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli
*

PRZYGOTOWANIE


Boczniaki

Boczniaki oczyść z ziemi. Czosnek drobno posiekaj i połącz go z sosem sojowym, syropem z agawy, octem ryżowym, płatkami chili, imbirem i olejem sezamowym. Marynatą natrzyj boczniaki, a następnie smaż je na suchej patelni przez kilka minut. Po usmażeniu posyp je siekaną natką pietruszki i sezamem.

Prażona ciecierzyca

Ciecierzycę odcedź z zalewy i osusz papierowym ręcznikiem. Wymieszaj z przyprawami oraz olejem i przełóż na blachę. Piecz przez około 30-40 minut w 180°C, mieszając od czasu do czasu, aż stania się chrupiąca. Więcej o przekąsce z prażonej ciecierzycy możesz przeczytać tutaj.

Sos z tahini

Do naczynia wlej tahini i sok z cytryny. Zmiksuj powoli blenderem, dodając powoli wodę, aż uzyskasz gęsty sos o konsystencji śmietany. Następnie dodaj syrop z agawy i dopraw solą.

Podanie

Do miseczek nałóż roszponkę i wyłóż: usmażone boczniaki, prażoną ciecierzycę, pokrojone w  słupki marchewkę i awokado oraz rzodkiewkę. Gotowe buddha bowls polej sosem z tahini.

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. Genialne, dawno takiej petardy smakowej nie jadłem! Idealne na lunch do pracy. Łukaszu proszę o więcej takich pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Adamie! Nawet nie wiesz, jak się cieszę! ;) Postaram się, aby było ich coraz więcej. ;)

      Usuń
  2. Buddha bowl to faktycznie, jeszcze nie tak dawny, ogromny hit zarówno całego Instagrama jak i Pinteresta. Szczerze mówiąc, chyba jako jedyny tak bardzo zwlekałem z jej przetestowaniem, aż do dzisiaj, bo Twoja wersja przekonała mnie zdecydowanie - wygląda bosko! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też długo zwlekałem z przepisem na bloga, chociaż często sam sobie takie miseczki robię z tego, co akurat mam pod ręką. :D No i mam nadzieję, że Twoja wersja pojawi się niebawem! :D

      Usuń