3,1K
Póki sezon na szparagi jeszcze trwa, należy się Wam jeszcze jedna szparagowa propozycja — cudownie zielona i pyszna sałatka z serem feta, roszponką, świeżymi ziołami i sosem chimichurri! Wprost stworzona na letnie grillowanie na świeżym powietrzu! Chrupiące szparagi cudownie komponują się z argentyńskim dressingiem, który pasuje również do wszelkich dań z grilla. Wypróbujcie koniecznie! Ten pyszny sezon trzeba wykorzystać do ostatniego szparaga! 😉
SKŁADNIKI
- 1 pęczek szparagów
- garść ulubionej sałaty. np. roszponki
- garść listków kolendry
- garść listków oregano
- garść rzeżuchy
- 100 g sera feta
- kilka bratków do dekoracji (opcjonalnie)
- kilka łyżek sosu chimichurri (z tego przepisu)
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Zagotowuj wodę z odrobiną soli. Szparagom odetnij końcówki. Jeśli są grubsze (powyżej 1 cm), przetnij je na pół. Szparagi wrzuć na wrzątek i gotuj przez 3-5 minut, aż staną się al dente. Następnie odcedź je i natychmiast wrzuć do lodowatej wody, czekając, aż ostygną (pozwoli im to zachować intensywny zielony kolor).
- Szparagi ułóż na talerzu wraz z sałatą i ziołami. Posyp całość pokruszonym serem feta i udekoruj bratkami. Sałatkę polej sosem chimichurri z tego przepisu.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
2 komentarze
Za szparagami nie przepadamy ale taka sałatka wygląda bardzo smacznie 🙂
Nie wiem jak można nie lubić szparagów! :O Toż to jedno z najlepszych warzyw pod słońcem, haha! 😀