
SKŁADNIKI
Kruchy spód (shortbread):
- 250 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki ryżowej
- 150 g drobnego brązowego cukru
- duża szczypta soli morskiej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią
Sernik z białą czekoladą:
- 1 kg białego sera w wiaderku*
- 200 g sera mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 500 g białej czekolady
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 kg truskawek
PRZYGOTOWANIE
Kruchy spód (shortbread)
- W misce wymieszaj obie mąki, brązowy cukier, sól i ekstrakt wanilii. Dodaj posiekane masło i zagnieć szybko ciasto. (Możesz się wspomóc robotem kuchennym). Z gotowego ciasta uformuj kulę i wstaw ją na 30 minut do lodówki.
- Tortownicę o średnicy 25-28 cm pokryj papierem do pieczenia. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj kruche ciasto i pokryj nim spód formy. Ciasto nakłuj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem.
- Kolejno wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut, następnie zdejmij obciążenie oraz papier i podpiecz przez kolejne 15 minut. Odstaw do wystudzenia.
Sernik z białą czekoladą
(Pamiętaj, aby składniki miały temperaturę pokojową. Szczególnie ważne jest, aby ser, mascarpone i kremówka nie były zimne; inaczej w serniku powstaną grudki).
- Ser biały, mascarpone oraz śmietanę kremówkę zmiksuj za pomocą blendera lub połącz trzepaczką. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali, ostudź i dodaj do masy serowej wraz z ekstraktem z wanilii. Dokładnie wymieszaj.
- Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Kolejno wlej 50 ml wrzątku i dokładnie nią w nim rozprowadź. Dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
- Truskawki umyj, osusz i odetnij im szypułki. Nieco ponad połowę rozłóż na podpieczonym spodzie w równych ostępach. Część możesz również przekroić na połówki i ułożyć wokół rantu formy (jak na zdjęciu). Na truskawki wylej delikatnie gotową masę serową. Sernik wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do stężenia.
Bita śmietana i dekoracja
- Przed podaniem kremówkę ubij z mascarpone oraz cukrem z prawdziwą wanilią na sztywno. Wierzch sernika ozdób bitą śmietaną, używając rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.
- Pozostałe truskawki pokrój w plasterki i ułóż z nich rozetę. Sernik pokrój na kawałki i ciesz się rozkoszną rozpustą!
UWAGI
*Do serników na zimno zalecam wykorzystanie sera w wiaderku ze względu na jego gładką strukturę. Ważne jest jednak, aby był to w 100% zmielony twaróg, a nie mieszanka śmietanki z mlekiem w proszku i kilkunastoma innymi składnikami!
12 Comments
Serniczek jest cudny i na pewno nieziemsko smakuje, zrobię rodzince w sobotę. Czekam na obiecany sernik agarowy. Madalena
Super! Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że wszystkim posmakował. 🙂
A o serniku agarowym cały czas pamiętam! Już nawet pierwsze próby wykonane! 😀 Czekam tylko na moment, aż pojawią się owoce jagodowe lub brzoskwinie, żeby wykorzystać je do galaretki. 😉
Witam. Super propozycja na serniczek,wygląda obłędnie. Tylko czy można zastąpić czymś mąkę ryżową albo ewentualnie gdzie kupić.pozdrawiam.