Brownie z awokado na mące migdałowej z borówkami

poniedziałek, 9 lipca 2018

Początek tygodnia najlepiej zacząć słodko! Jednak słodko wcale nie znaczy niezdrowo! Dowodem na to jest to brownie z awokado zamiast masła. Dodatkowo w ramach bezglutenowej alternatywy upiekłem je na mące migdałowej i podmieniłem cukier erytrytolem. Do tego czapa z kokosowej bitej śmietany i borówki dla zmaksymalizowania przyjemności! Odrobina syropu klonowego wpływa na strukturę ciasta i nadaje jej delikatnego karmelowego aromatu, dlatego polecam z niego nie rezygnować lub ewentualnie zamienić innym, np. z agawy. W przepisie korzystam z jajek, jeśli jednak chcesz przygotować wegańską wersję brownie, to zamień je na aquafabę (wodę z ciecierzycy w ilości ok. 100 ml) i dodaj łyżkę mielonego lnu. Efekt będzie taki sam. Brownie zdecydowanie polecam do poniedziałkowej kawy. ;)



*

SKŁADNIKI

na foremkę o wymiarach 20x30 cm

Brownie:
  • 2 dojrzałe awokado, najlepiej odmiany Hass
  • 3 jajka
  • 50 ml syropu klonowego, z agawy, miodu albo karobu
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • ½ szklanki kakao
  • ¼ szklanki ksylitolu lub erytrytolu
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego
  • 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu
  • kilka garści świeżych borówek lub innych sezonowych owoców
*

PRZYGOTOWANIE


Awokado poprzekrawaj i wydrąż miąższ. Przełóż go do miski, wbij jajka i wlej syrop klonowy. Zmiksuj na gładką masę. Kolejno dodaj mąkę migdałową, kakao, ksylitol lub erytrytol oraz sól. Całość zmiksuj ponownie.

Foremkę pokryj papierem do pieczenia i wylej gotową masę. Całość wyrównaj szpatułką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 25 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Gdy brownie osiągnie temperaturę pokojową, z puszki ze schłodzonym mlekiem kokosowym zbierz śmietankę. Dodaj do niej ksylitol lub erytrytol zmielony na puder i ubij mikserem. Wierzch brownie posmaruj śmietanką kokosową i udekoruj borówkami. Ciasto przechowuj w lodowce.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. Właśnie podobny przepis widziałyśmy ale nazwane zostało to chlebkiem kakaowym :D Jednak wolimy zdecydowanie nazwę brownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie nazwa brownie jest chyba bardziej na miejscu. W końcu sam sposób przygotowania jest podobny, tylko składniki zdrowsze ;)

      Usuń
  2. Witam :) Świetny przepis :) Czy zamiast syropu z agawy/klonowego sprawdzi się może miód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Miód również się świetnie nadaje. Zaraz dopiszę do przepisu. ;)

      Usuń