
SKŁADNIKI
- 200 g świeżego tuńczyka dobrej jakości
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta suszonego imbiru
- 2 dojrzałe awokado
- 1 szalotka
- ½ limonki
- 2 łyżki sezamu
- 4 gałązki białych porzeczek do dekoracji
- kiełki groszku do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
- Awokado przekrój na połówki, wydrąż miąższ i umieść go w miseczce. Wyciśnij sok z połowy limonki i dodaj drobno posiekaną szalotkę. Całość wymieszaj, ugniatając awokado widelcem. Mus ułóż na talerzach, wspomagając się okrągłym rantem o średnicy około 5 cm i wyrównując całość łyżeczką.
- Tuńczyka wyjmij na kwadrans przed podaniem z lodówki. Kolejno umyj, osusz i pokrój w niedużą kostkę, oczyszczając mięso ewentualnie z błonek. Pamiętaj, aby tuńczyka drobno nie siekać. Następnie połącz go z sosem sojowym oraz imbirem i ułóż na musie z awokado.
- Sezam podpraż na suchej patelni i posyp nim gotowego tatara z tuńczyka. Wierzch potrawy ozdób białą porzeczką i kiełkami groszku.