
SKŁADNIKI
- 4 garści młodych liści szpinaku
- puszka mandarynek w syropie
- kilka dużych truskawek
- garść orzechów nerkowca
- ½ puszki ciecierzycy
- 3 łyżki pasty tahini
- mały ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- 6 łyżek syropu pozostałego po odsączeniu mandarynek (można zastąpić wodą)
- sól morska
- biały pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Szpinak ułóż na talerzu. Ułóż nań pokrojone truskawki, kawałki mandarynek, ciecierzycę i podprażone na suchej patelni orzechy nerkowca.
- Wszystkie składniki na dressing zmiksuj blenderem na gładki sos o konsystencji śmietany. (Syrop polecam dodawać powoli, kontrolując konsystencję dressingu.) Dopraw go pod koniec solą i pieprzem do smaku.
- Gotowym dressingiem polej sałatkę przed podaniem.
4 komentarze
świetny pomysł na sałatkę – nie wpadłabym na to by połączyć jeszcze smak z czosnkiem!
To był właśnie eksperyment, lecz bardzo udany – sezam i czosnek wszystko ze sobą świetnie scala 🙂
ale pyszności, mniam 🙂
wszystkie składniki ktore lubię.
Niezmiernie mnie to cieszy 🙂