Lato to najlepszy okres na faszerowane warzywa. Papryki, cukinie, bakłażany aż się proszą, by napełnić je przepysznym farszem. Możliwości jest mnóstwo. Ja tymczasem przygotowałem papryki faszerowane moim ulubionym aromatycznym chili con carne. Może i Wy skusicie się na odrobinę Meksyku w Waszej kuchni? To prosty i fajny sposób na szybki obiad!

SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowiny)
- 4 średniej wielkości czerwone papryki
- 2 małe papryczki chili
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml passaty (lub 2 puszki pomidorów)
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka sosu Worcester lub sojowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 natka kolendry lub pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Na patelni z rozgrzanym masłem i oliwą z oliwek przysmaż na złoto posiekaną cebulę, chili oraz czosnek. Wrzuć mięso, a gdy się ładnie przyrumieni, dodaj przyprawy. Następnie wlej passatę i duś chili con carne przez 10-20 minut, aż powstanie gęsty sos. Kolejno wsyp odsączoną z zalewy fasolę.
- Papryki poprzekrawaj na połówki i oczyść z gniazd nasiennych. Napełnij je chili con carne i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 200°C, aż faszerowane papryki staną się miękkie. Podawaj z posiekaną natką kolendry.
12 Comments
Znakomity pomysł! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej 🙂
Dziękuję! I nie ma sprawy! 😉
Bardzo lubię faszerowane warzywa, a paprykę w szczególności:-)
Taaak, ja też 😉
Na takie połączenie nie wpadłam, a pomysł wyśmienity..:)
Dziękuję, cieszy mnie to 😉
Świetny pomysł, pyszności