Truskawkowy szał czas zacząć! A dla wszystkich świętujących dziś dzieciaków mam nie lada gratkę – tort bezowy cud-miód-palce-lizać! Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie przełożyłem aksamitną bitą śmietaną z odrobiną mascarpone. Do tego lekko kwaśny pieczony rabarbar, z nutką wody różanej dla podkręcenia smaku, soczyste i iskrzące się czerwienią truskawki oraz orzeźwiające listki młodej mięty ogrodowej. Tak właśnie wyobrażam sobie smak kolorowego i słodkiego dzieciństwa! A Wasze jak smakowało? 😉

SKŁADNIKI
Blaty bezowe:
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
- 3-4 laski rabarbaru
- 100 g cukru
- odrobina soku z cytryny
- 1 łyżka wody różanej
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 czubate łyżki mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 g świeżych truskawek
- garstka listków świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE
Blaty bezowe
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier (łyżka po łyżce), nadal ubijając. Na samym końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet winny.
- Gotową pianę wyłóż na 2 blachy pokryte papierem do pieczenia z uprzednio narysowanymi 4 okręgami o średnicy ok. 20 cm.
- Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po 3 minutach zmniejsz temperaturę do 120°C i susz przez 70-80 minut.
- Gotowe bezy ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
- Rabarbar potnij na skośne cząstki o długości około 4-5 cm. Skrop sokiem z cytryny, wodą różaną i zasyp cukrem. Włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
- Piecz około 20 minut, aż rabarbar będzie miękki, ale nie zacznie się jeszcze rozlatywać. Odstaw do wystudzenia.
Bita śmietana
- Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z mascarpone, dodając pod koniec miksowania cukier puder.
- Truskawki umyj, odetnij szypułki poprzekrawaj na połówki lub na ćwiartki, jeśli są większe. Kilka możesz zostawić w całości, posłużą później za dekorację na wierzchu tortu.
- Blaty bezowe przekładaj kolejno bitą śmietaną, rabarbarem, miętą oraz truskawkami.
- Całość możesz również polać pozostałym syropem z rabarbaru. Podawaj natychmiast.
62 Comments
Truskawki, pieczony rabarbar i woda rozana…a do tego beza…czysty obled!!! Juz pokochalam ten torcik 🙂
Taki też był mój cel – rozkochać każdego w tym torcie 😀 Fajnie, że się udało 😉
nic, tylko piec i jesc i jesc i jesc…… A te fotki!!!! Ojej ojej, cudo!
Haha, no raczej! A gdy się skończy to znowu upiec i tak bez końca, póki truskawkowy sezon będzie trwać ^^
Zachwycający 🙂 Tak to cudnie wygląda, ze nie można oderwać oczu 🙂