
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru białego
- ¼ szklanki cukru brązowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- ⅛ łyżeczki mielonych goździków
- szczypta soli
- 2 szklanki purée z dyni*
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 szklanki maślanki
- 5 ekologicznych jajek
Polewa:
- 100 g miękkiego masła
- 200 g serka Philadelphia
- ¾ szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- orzechy włoskie
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej).
- Przygotuj dwie miski. Wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, sodę i przyprawy połącz ze sobą. Jajka, maślankę, purée z dyni* i rozpuszczone masło (w temperaturze pokojowej) umieść razem w osobnej misie i ubij lekko trzepaczką. Dodaj do suchych składników i połącz ze sobą za pomocą łyżki.
- Masę wlej do formy o wymiarach 25x35 cm pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 40-50 minut do suchego patyczka. Ciasto wystudź w uchylonym piekarniku.
Polewa
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj mikserem do białości, następnie dodawaj serek Philadelphia łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Podobnie postąp z cukrem pudrem, powoli go wsypując, cały czas ucieraj masę.
- Polewą posmaruj zimne ciacho. Całość posyp kandyzowaną skórką pomarańczową i włoskimi orzechami.
UWAGI
*Purée przygotujesz, piekąc pokrojoną w kostkę dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kwadrans. Po wystudzeniu wystarczy ją zmiksować na gładko za pomocą blendera i gotowe.
46 Comments
Musi być pyszne , pozdrawiam 🙂
Och jest i to jak! 😀
Po prostu czujemy w kościach, że to ciasto byłoby naszym biletem do Nieba 😀
Myślę, że to jak najbardziej właściwe odczucia 😀
Wygląda po prostu bosko. Jakby co, to wiem gdzie zajrzeć 😉 Dyń Ci u mnie dostatek, więc chętnie skorzystam z przepisu.