3,4K
Te babeczki to kawałeczek mięciutkiego jak chmurka biszkoptu dla każdego. Przybrane koroną z bitej śmietany i świeżymi owocami wyglądają uroczo, czyż nie? 😉 Co więcej są proste i szybkie w przygotowaniu niczym muffinki, więc z pewnością udadzą się każdemu cukierniczemu laikowi. Gorąco polecam na nadchodzący Dzień Mamy!
SKŁADNIKI
- 90 g cukru
- 3 jajka
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 70 g mąki pszennej
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 2 czubate łyżki mascarpone
- 30 g cukru pudru
- świeże borówki amerykańskie
PRZYGOTOWANIE
- Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, a następnie zacznij powoli dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Kolejno wrzucaj po 1 żółtku, nadal miksując. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej i wymieszaj ze sobą. Następnie zacznij je powoli wsypywać do ubitych jajek, mieszając masę łyżką w jedną stronę.
- Formę na muffinki powykładaj papilotkami. Do papilotek o średnicy 3 cm wlewaj po 1 czubatej łyżeczce ciasta. Piecz przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Wyjmij i ostudź.
(Dla papilotek o średnicy 5 cm nakładamy po 2 łyżki ciasta i pieczemy 25 minut. Wyjedzie wtedy 12 sztuk.) - Kremówkę ubij na sztywno, następnie dodawaj powoli cukier puder i mascarpone, cały czas miksując. Bitą śmietanę nałóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciśnij ją na babeczki. Następnie ozdób je borówkami.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
8 komentarzy
Te babeczki są urocze! Prześlicznie ozdobione 🙂 prosta rzecz, a potrafi oczarować 😉
Czasami właśnie najprostsze rzeczy najbardziej cieszą 🙂
Piękne:)
Dziękuję! 😉
Fantastyczne!!
Bardzo mi miło! 🙂
Jak prosto a przy tym elegancko i pysznie 🙂
Prostota ma wielką siłę, jak się okazuje 😉