
SKŁADNIKI
- 500 g łopatki wołowej
- 500 g dyni
- 1 duża cebula
- 1 butelka ciemnego piwa
- 250 ml bulionu wołowego
- 3 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3 owoce jałowca
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę obierz, pokrój w piórka i przysmaż na złoto na maśle. Przełóż do garnka. Łopatkę pokrój w dużą kostkę i obsmaż na patelni z każdej stronie. Dodaj do cebuli. Wsyp przyprawy (ziele angielskie, listki laurowe, owoc jałowca, kumin i paprykę). Wymieszaj, zalej piwem i gotuj kilka minut.
- Następnie wlej bulion, garnek przykryj pokrywką i wstaw na mały ogień. Duś przez około 2 godziny, aż mięso zmięknie. Dynię pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Gotuj aż zmięknie. Przypraw solą i pieprzem do smaku i podawaj z dobrym pieczywem oraz schłodzonym piwem obok.
16 komentarzy
Tak sobie myślę, że taki gulasz przygotowany w kociołku nad ogniskiem to byłaby absolutna poezja 🙂
Och zdecydowanie! To byłoby coś wspaniałego <3
Wołowina z dynią brzmi cudownie! I jeszcze ciemne piwo… świetny pomysł!
To po prostu tercet doskonały 😀
Nigdy nie jadłam takiego gulaszu. Muszę to zmienić. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Koniecznie! 😉
Rewelacja! Na taki gulasz to warto czekać cały dzień 😀
Pewnie, że warto! 😀
Brzmi bardzo smakowicie!
Dziękuję 🙂
Ale by mi smakowało 🙂
Z pewnością! 🙂
Piękne kolory tego dania – wygląda tak jesiennie.
Cieszę się bardzo, że tak myślisz 🙂
Boski jest kolor tego gulaszu 😀
Jak widać cierpliwe powolne gotowanie popłaca 😉