2,3K
Najlepszy sposób na danie w kwadrans? To oczywiście sałatka! Moja dzisiejsza propozycja jest bardzo spontaniczna i powstała akurat z tego, co zostało mi w lodówce: kurczak, ser roquefort, oliwki, pomidory i voilà lekka sałatka z kurczakiem, gotowa! Podałem ją z moim ulubionym dressingiem miodowo-musztardowym, w którym zachęcam do wykorzystania musztardy Dijon lub musztardy francuskiej z całą gorczycą. A i nie zapominajmy o aromatycznej marynacie do kurczaka. To ona sprawia, że nawet zwykła sałatka staje się taka dobra! 😀
SKŁADNIKI
Sałatka:
- 100 g sera roquefort
- duża główka sałaty fryzyjskiej
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 100 g czarnych oliwek
- garść nasion słonecznika
Kurczak:
- 2 piersi z kurczaka
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki soli
- szczypta płatków chili
- 1 łyżeczka oleju
Dressing:
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
PRZYGOTOWANIE
- Piersi z kurczaka umyj, oczyść i osusz. Pokój w kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty. Kurczaka obsmaż na patelni. Odstaw na chwilę i przygotuj pozostałe składniki.
- Musztardę połącz z miodem i octem. Następnie zacznij powoli dolewać oliwy, cały czas energicznie mieszając.
- Sałatę porwij na strzępki. Pomidory poprzekrawaj na połówki. Ser pokrój w kostkę, a oliwki na plasterki. Składniki ułóż w miseczce, wrzuć kawałki kurczaka, posyp całość słonecznikiem i polej dressingiem.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
4 komentarze
Dziękuję bardzo serdecznie za pomysł na lunch do pracy 🙂
Cieszę się, że się podoba 😉
Wygląda tak,że trudno od niej oderwać wzrok:)
Och, jak miło! 😉