
SKŁADNIKI
- 1 szklanka śmietany kremówki 36% (250 ml)
- 2 łyżki maślanki (30 ml)
PRZYGOTOWANIE
- Śmietanę kremówkę przelej do wyparzonego uprzednio słoika i wymieszaj z maślanką. Słoik przykryj pergaminem lub gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny (najlepiej przy kaloryferze). Do tego czasu śmietana powinna zgęstnieć.
- Gotowe crème fraiche wstaw do lodówki celem schłodzenia. Tak możesz ją przechowywać do 1 tygodnia.
6 komentarzy
Świetny pomysł! 🙂
Cieszę się, że Ci się podoba ?
Tłuściutka ale na pewno jaka dobra 😀
Oj, przepyszna! ?
Pycha, zrobilam według wskazówek. Fajnie jest przygotować cos samemu s nie kupic gotowe w sklepie:) dziękuję!
Też jestem tego zdania! Wtedy zdecydowanie lepiej smakuje. 🙂 Bardzo się cieszę, że przepis okazał się przydatny i dziękuję za komentarz. 🙂