
SKŁADNIKI
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 200 g sera halloumi
- 1 czerwona cebula
- garść listków świeżej mięty
- 2 łyżki płatków migdałów
- olej z pestek dyni lub oliwa z oliwek
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce i ewentualnie obierz część, jeśli skórka jest gruba. Następnie wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj, aż będą al dente. Ugotowane szparagi odcedź i wrzuć na chwilę bezpośrednio do lodowatej wody (dzięki temu zachowają kolor). Ugotowane na pół-twardo szparagi możesz również później podpiec na grillu razem z serem.
- Ser halloumi pokrój na plastry i grilluj z obu stron na rozgrzanej patelni na złoto. Cebulę pokrój w piórka. Migdały podpraż na suchej patelni. Na talerzu ułóż ugotowane szparagi, plastry grillowanego sera i całość posyp płatkami migdałów oraz listkami mięty. Na sam koniec sałatkę polej olejem z pestek dyni lub oliwą z oliwek.
8 komentarzy
Wygląda rewelacyjnie :-). Zjadłabym z chęcią 🙂
Dziękuję i gorąco polecam przepis ?
Smaczna sałatka do pochrupania o każdej porze 🙂
Jak najbardziej 😉
super sałatka, a wiesz nigdy nie jadłam halloumi;( ale mam nadzieję nadrobię, jak będę niedługo w Polsce, bo tu w Nicei nie znalazłam.
Gorąco polecam – to jeden z moich ulubionych serów. W smaku przypomina trochę nasz biały (niewędzony) oscypek.
Salatka super. Trochę zmodyfikowałam przepis i dałam karmelizowane orzechy włoskie zamiast migdałów, pomidorki koktailowe i truskawki. Dla mnie bomba ☺️
Fantastycznie, że moja sałatka przypadła Tobie go gustu 🙂 Ja uważam, że przepisy mają głównie inspirować do własnych kulinarnych poczynań, więc super, że u Ciebie pojawiła się ona w nowej odsłonie! Szczególnie te truskawki brzmią ekstra 🙂