SKŁADNIKI
Gravlax:
- 500 g surowego łososia
- 1 szklanka gruboziarnistej soli morskiej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach
- 1 burak
- 1 fenkuł
- 1 natka koperku
- skórka z 1 cytryny
- 1 kieliszek wódki (u mnie Żubrówka)
- 100 ml śmietany 18%
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- świeżo mielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE
Gravlax
- Łososia umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Buraka zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Fenkuł pokrój w piórka. Koperek drobno posiekaj. Z cytryny zetrzyj skórkę.
- Wszystkie składniki marynaty (buraka, fenkuł, cytrynę, sól, cukier, pieprz, koperek i wódkę) wymieszaj ze sobą i obłóż nimi łososia z obu stron. Następnie zawiń go w gazę opatrukową i owiń kilkoma papierowymi ręcznikami. Łososia wstaw do lodówki, postaw na desce i obciąż, np. kartonem po mleku. Rybę marynuj tak przez minimum 48 h.
- W międzyczasie zmieniaj papierowe ręczniki, które nasiąkną płynem. Po tym czasie rybę oczyść z soli i przypraw, przepłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Krój na cienkie plastry. Do łososia świetnie pasuje sos musztardowo-koperkowy, sok z cytryny, czy zielony ogórek. Możesz podawać go samego lub z ciemnym pieczywem.
Sos musztardowo-koperkowy
- Śmietanę połącz z musztardą, miodem i koperkiem. Przypraw pieprzem do smaku i podawaj wraz z łososiem.