SKŁADNIKI
Biszkopt kakaowy:
- 12 jajek
- 300 g cukru
- 240 g mąki pszennej
- 100 g kakao
- 80 g masła
- szczypta soli
Bita śmietana:
- 750 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki glukozy*
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej*
Do nasączenia:
- 150 ml wiśniówki
- 150 ml wody**
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietany kremówki 36 %
Dodatkowo:
- 16-20 czereśni lub wiśni w syropie
*Dodatek glukozy i skrobi ziemniaczanej jest opcjonalny. Dzięki nim śmietana jest bardziej stabilna i nie podchodzi wodą (to popularny dodatek w formie śmietan-fixów). Jednak już sam ser mascarpone nadaje śmietanie sztywnej konsystencji, więc jeśli nie zamierzasz przechowywać ciasta długo, to można z niego zrezygnować.
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt kakaowy
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie zacznij wsypywać powoli cukier, nie przerywając miksowania. Do gotowej piany dodawaj kolejno żółtka, cały czas ubijając.
- Mąkę i kakao przesiej do miski. Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia. Do piany z białek zacznij powoli wsypywać mąkę i wlewać masło, mieszając masę delikatnie za pomocą łyżki, aż do połączenia się składników.
- Prostokątną foremkę o wymiarach 22x32 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40-45 minut do suchego patyczka.
- Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto podziel na 2 równe blaty. (Możesz również upiec oba blaty osobno, dzieląc podane składniki na 2 porcje).
Bita śmietana
- Schłodzoną kremówkę krótko ubij mikserem wraz z mascarpone. Następnie dodaj cukier puder wymieszany z glukozą oraz skrobią (jeśli używasz) i ubij na najwyższych obrotach na sztywny krem.
- Oba blaty nasącz wiśniówką wymieszaną z wodą i przełóż bitą śmietaną (3 łyżki zostaw do dekoracji).
Polewa czekoladowa
- Kremówkę zagrzej, aż zacznie wrzeć. A następnie dodaj posiekane czekolady. Odstaw na 2-3 minuty i energicznie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści.
- Gotową polewę wylej na wierzch ciasta, wyrównaj szpatułką i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Następnie wuzetkę pokrój na kawałki, ozdób bitą śmietaną (za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego) i czereśniami w syropie.
UWAGI
**Wodę oczywiście można zastąpić drugą porcją wiśniówki, ale moim zdaniem wuzetka będzie wtedy zbyt mocno alkoholowe.
2 komentarze
Cudna, muszę koniecznie zrobić. We Wrocławiu na ul. Pereca była cukiernia w której wybierając ciastko miałam podobny dylemat – czasem była to W-Z ale prawie zawsze wybierałam sernik agarowy z cieniutkim biszkoptem i taką też galaretką. Smak tego sernika niezapomniany, więc jeśli będzie kolejne ciasto na twoim blogu – proszę o sernik agarowy !!!! Madalena
Cukiernię kojarzę, chociaż chyba akurat Wuzetki nigdy tam nie jadłem. Ale sernik agarowy to była faktycznie moja największa słabość. Zrobię niebawem, obiecuję! ☺️