

SKŁADNIKI
- 200 g makaronu spaghetti
- 50 g guanciale lub pancetty
- 40 g pecorino lub parmezanu + do posypania
- 3 żółtka
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Do zagotowanej i osolonej wody wrzuć makaron.
- W tym czasie przysmaż posiekane guanciale lub pancettę (tylko do momentu wytopienia się tłuszczu, nie robimy skwarek!). Odstaw do przestudzenia. W miseczce roztrzep żółtka wraz z parmezanem i pieprzem.
- Gdy makaron będzie al dente, odcedź go, zostawiając trochę wody, ok. 25 ml. Dolej ją do żółtek i energicznie wymieszaj.
- Spaghetti wrzuć na patelnię (pamiętaj, aby ogień pod nią był już wyłączony — jajka nie mogą się ściąć, ma tylko powstać gęsty sos). Wymieszaj dokładnie z guanciale lub pancettą, wlej żółtka z parmezanem i ponownie wymieszaj.
- Przełóż na talerze. Spaghetti alla carbonara możesz posypać dodatkową porcją sera i świeżo mielonym pieprzem.

6 komentarzy
Namówiłes mnie! Kiedyś próbowałam zrobić sama carbonare, ale skończyło się makaronem z jajkiem. Natomiast ten przepis jest genialny! Dzięki! ?
Cieszę się! ☺️ Mnie również się tak zdarzyło; cały sekret tkwi w tym, że patelnia nie może być gorąca. Żółtka mają się stać kremowe pod wpływem ciepłego makaronu. ?
Oj Carbonarą to ja mogę zajadać się bez przerwy! 🙂
Oj, ja też! Haha ?
Guanciale to są policzki, a nie podgardle
W tłumaczeniu tak. Jednakże guanciale robi się zarówno z policzków, jak i z podgardla. Stąd też moje odniesienie.