
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu, np. maccheroni al ferretto
- 250 g bobu
- kilka plastrów szynki parmeńskiej (prosciutto)
- 50 g parmezanu lub grana padano
- garść świeżych listków mięty
- chlust oliwy z oliwek
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Bób ugotuj na półtwardo, a następnie wystudź w lodowatej wodzie (dzięki temu zachowa kolor). Kolejno obierz go delikatnie ze skórek.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedzony i jeszcze gorący makaron wrzuć z powrotem do garnka. Dodaj bób, posiekaną miętę, porwaną na kawałki szynkę parmeńską i grubo starty parmezan (np. za pomocą obieraczki do warzyw). Polej całość obficie oliwą z oliwek, wymieszaj i przełóż na talerze.
- Gotowy makaron możesz podać z dodatkową porcją mięty oraz startego parmezanu.
4 komentarze
Bardzo ciekawe jak smaki połączą się z miętą 🙂
Oczywiście wspaniale ? Bób, mięta i oliwa z oliwek są dla siebie stworzone ?
Genialne połączenie, u mnie też bób rządzi ostatnio 🙂
Bardzo się cieszę 😉 U mnie się dopiero pojawił, ale pewnie zdominuje większość dań, haha 😀