SKŁADNIKI
Bezowe blaty:
- 15 białek (ok. 525 g)
- 750 g cukru
- duża szczypta soli
- 3 łyżeczki octu winnego
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Bita śmietana:
- 1 l śmietany kremówki 36 %
- 200 g sera mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyża cukru pudru z wanilią
- 750 g ulubionych owoców
PRZYGOTOWANIE
Bezowe blaty
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier (na początku łyżka po łyżce), nadal ubijając. Na samym końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet winny.
- Gotową pianę wyłóż na 3 blachy pokryte papierem do pieczenia z uprzednio narysowanymi okręgami o średnicy ok. 25 cm, zostawiając sporą przerwę od boków blachy (beza urośnie). Ubite białka wyrównaj za pomocą szpatułki tak, aby wierzch i boki były płaskie. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 3 minutach zmniejsz temperaturę do 120°C i susz przez 70-80 minut.
- Gotowe blaty na tort bezowy ostudź w lekko uchylonym piekarniku. Jeśli nie masz termoobiegu, bezy możesz również upiec osobno, dzieląc ilość składników na 3 porcje i pamiętając, aby ubijać je przed samym pieczeniem. (Mój piekarnik radzi sobie np. z dwoma blachami jednocześnie, a trzecią piekę osobno).
Bita śmietana
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z serem mascarpone i cukrem pudrem. Podziel ją na 3 porcje.
- Tort bezowy przełóż bitą śmietaną przed samym podaniem! Pierwszy upieczony i wystudzony blat bezowy posmaruj bitą śmietaną i ułóż część owoców. Przykryj drugim blatem i czynność powtórz. Wierzch tortu bezowego również posmaruj bitą śmietaną i udekoruj owocami.
12 komentarzy
Tort na prawdę robi wrażenie <3 Faktycznie, taka ilość białek aż się prosiła by przygotować z niej takie cudo. Brawo!
Bardzo mi miło :3 Czasami ciężko taką ilość jest uzbierać, więc to był idealny moment 😀
wow, wygląda tak elegancko, i jak pysznie!:)
Dziękuję bardzo 🙂
Spektakularny!
xxx
Cieszę się, że tak myślisz <3
genialnie wygląda!!!!
Dziękuję! <3
Witam, robiłam bezę wg przepisu. Niestety po włożeniu do pieca masa rozlała mi sie na blasze. Czy tak powinno być? Gdzie popełniłam błąd?
Białka musiały być za słabo ubite, ewentualnie nieświeże (chociaż do bezy zaleca się nawet takie z kilkudniowych jajek). Ewentualnie za szybko został dodany cukier lub za krótko była ubijana całość i cukier nie rozpuścił się w białkach. Masa powinna być tak sztywna, że powinna się swobodnie formować. Po włożeniu do mocno rozgrzanego piekarnika beza powinna momentalnie się ściąć na wierzchu, co zapobiega jej dalszemu rozlewaniu w trakcie pieczenia.
Bardzo ladnie wyglada 🙂 Jak to zrobiles, ze jest taki równy?
Bardzo dziękuję 🙂 Narysowałem równe okręgi na papierze do pieczenia i później dokładnie wygładziłem boki oraz górę bezy szpatułką do tortów. 😉