• O mnie
  • Współpraca
  • Publikacje
  • Portfolio
  • Kontakt
food²
o jedzeniu do kwadratu
  • Diety
    • Wszystko Bez cukru Bez glutenu Bez nabiału Paleo Wegańska Wegetariańska

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Ciasto z kaszy manny z truskawkami

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Ptysie z truskawkami i kremem waniliowym

      Fettuccine Alfredo ze szparagami

      Truskawkowe daiquiri

      Pierogi z botwiną i serem feta

      Skyrnik na zimno z mango

      Karobowy budyń jaglany

      Wegańska tarta czekoladowa

      Domowe batoniki wieloziarniste

      Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

      Pudding z kaszy kukurydzianej z sosem jeżynowym

      Brzoskwiniowa herbata mrożona

      Sorbet brzoskwiniowy z bazylią

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Skyrnik na zimno z mango

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Truskawkowe daiquiri

      Kimchi z kalarepy

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Karobowy budyń jaglany

      Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

      Pieczone bataty ze szparagami i ciecierzycą

      Pasta z buraków i słonecznika

      Smażone papryczki pimientos de Padrón

      Kokosowe pancakes z musem malinowym i mango

      Tarta z kokosowo-malinową panna cottą

      Gofry z mąki kokosowej ze szparagami i jajkiem…

      Sezamowy sos tahini

      Truskawkowe daiquiri

      Kimchi z kalarepy

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Karobowy budyń jaglany

      Mango sticky rice – kleisty ryż z mango…

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Ciasto z kaszy manny z truskawkami

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Ptysie z truskawkami i kremem waniliowym

      Fettuccine Alfredo ze szparagami

      Truskawkowe daiquiri

      Pierogi z botwiną i serem feta

  • Kuchnie
    • Wszystko Kuchnia amerykańska Kuchnia bliskowschodnia Kuchnia francuska Kuchnia fusion Kuchnia grecka i bałkańska Kuchnia hiszpańska Kuchnia indyjska Kuchnia meksykańska Kuchnia orientalna Kuchnia polska Kuchnia portugalska Kuchnia skandynawska Kuchnia śródziemnomorska Kuchnia włoska

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Ciasto z kaszy manny z truskawkami

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Fettuccine Alfredo ze szparagami

      Pasta fresca all’uovo – jak zrobić domowy makaron?

      Pierogi z botwiną i serem feta

      Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Chlebek bananowy z palonym masłem, orzechami i czekoladą

      Millionaire’s shortbread – kruche maślane ciasto milionera z…

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Sałatka Cezar z pomidorkami koktajlowymi

      Babeczki z kremem maślanym i bekonem

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Pita z hummusem, falafelem i jednodniowym kimchi z…

      Misa mocy z hummusem, falafelem, warzywami i kimchi…

      Baklava z orzechami i miodem

      Fesenjan z bakłażana w sosie z orzechów włoskich…

      Burek z serem feta i botwiną

      Hummus paprykowy

      Gruszki gotowane w czerwonym winie z jogurtem i…

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Profiterole z kremem waniliowym i czekoladą

      Cynamonowe palmiery

      Ciastka francuskie z jabłkami

      Ciasto francuskie

      Tort truskawkowy Fraisier z kremem bawarskim

      Charlotte brzoskwiniowa

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Pierogi z pieczoną marchwią i masłem orzechowym

      Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem

      Sernikowe entremets z mango i marakują

      Kokosowa panna cotta z zieloną herbatą matcha i…

      Falafel burger z mango

      Galaktoboureko

      Baklava z orzechami i miodem

      Bougatsa

      Feta pieczona z miodem, sezamem i figami

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Sos tzatziki

      Sałatka grecka

      Bułgarskie krokiety z ciasta filo z warzywami i…

      Hojaldre de cabello de ángel – majorkańskie ciastka…

      Cynamonowe palmiery

      Tapenada z czarnym czosnkiem na grzankach z jamón…

      Aioli z czarnym czosnkiem

      Smażone papryczki pimientos de Padrón

      Arroz doce – ryż na mleku

      Arroz con verduras y atún a la parrilla,…

      Churros

      Chlebki naan z masłem czosnkowym

      Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca

      Gulab jamun – indyjskie pączki w syropie

      Love Cake – ciasto miłości ze Sri Lanki

      Mango lassi

      Curry z kurczaka i mango w mleku kokosowym

      Pico de gallo z arbuzem

      Ceviche z melona i awokado

      Zupa krem z kukurydzy

      Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku

      Tacos z krewetkami w tempurze

      Ekspresowe tacos z kurczakiem

      Chili con carne, podawane z guacamole

      Papryki faszerowane chili con carne

      Kimchi z kalarepy

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Mango sticky rice – kleisty ryż z mango…

      Pho bo – wietnamska zupa na wołowinie z…

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Ciasto z kaszy manny z truskawkami

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Pierogi z botwiną i serem feta

      Karpatka

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Smażone papryczki pimientos de Padrón

      Bolas de Berlim – portugalskie pączki

      Francesinha

      Bolo Rei – portugalskie królewskie ciasto bożonarodzeniowe

      Arroz doce – ryż na mleku

      Queijadas de Leite – portugalskie mleczne babeczki

      Pastéis de Nata – portugalskie babeczki budyniowe z…

      Queijo Fresco com Mel e Amêndoas – ser…

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Kardemummabullar – szwedzkie bułeczki kardamonowe

      Pepparkakor z mąki kasztanowej – szwedzkie imbirowe pierniczki…

      Æbleflæsk – jabłka z bekonem po duńsku

      Kurczak pieczony z ziemniakami Hasselback

      Glögg – skandynawski grzaniec na czerwonym winie z…

      Blåbärsbullar, czyli szwedzkie drożdżówki z jagodami

      Lussebullar – szafranowe bułeczki Świętej Łucji

      Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Galaktoboureko

      Bougatsa

      Bułgarskie krokiety z ciasta filo z warzywami i…

      Burek z serem feta i botwiną

      Chlebki pita na zaczynie poolish

      Sabih – izraelski street-food

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Fettuccine Alfredo ze szparagami

      Pasta fresca all’uovo – jak zrobić domowy makaron?

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      Polenta z pieczarkami i parmezanem

      Sycylijskie cannoli z pistacjami

      Cytrynowe tiramisu z Limoncello i bezą włoską

      Piernikowe biscotti z migdałami

  • Okazje
    • Wszystko Boże Narodzenie Halloween Na grilla Na imprezę Sylwester i Karnawał Tłusty Czwartek Walentynki Wielkanoc

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Sycylijskie cannoli z pistacjami

      Stollen – drezdeńska strucla bożonarodzeniowa z marcepanem

      Lukrowane pierniczki na choinkę

      Ciasteczka imbirowo-migdałowe z galaretką mandarynkową

      Świąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Piernikowe biscotti z migdałami

      Kompot z suszu

      Piernik z powidłami śliwkowymi

      Bułeczki dyniowe

      Dyniowe mini serniczki z solonym karmelem

      Halloweenowe babeczki z gałkami ocznymi

      Pumpkin pie – tarta dyniowa

      Steki z arbuza

      Szaszłyki z porem i krewetkami

      Grillowany camembert z żurawiną

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Sos tzatziki

      Sałatka grecka

      Grillowany łosoś w sosie teriyaki

      Szparagi w sosie teriyaki

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Pico de gallo z arbuzem

      Ceviche z melona i awokado

      Arbuzowy Spritz

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Parmezanowe koszyczki z musem tuńczykowym i pistacjami

      Pasta z buraków i słonecznika

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Parmezanowe koszyczki z musem tuńczykowym i pistacjami

      Arancini z szafranem i rozmarynem

      Koreczki z melonem, prosciutto, serem i oliwkami

      Ślimaczki z ciasta francuskiego z pomidorami i serem

      Mini frittaty z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i…

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Sycylijskie cannoli z pistacjami

      Oponki serowe

      Profiterole z kremem waniliowym i czekoladą

      Old-fashioned doughnuts – amerykańskie pączki na maślance

      Pączki kokosowe Rafaello

      Bolas de Berlim – portugalskie pączki

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Walentynkowa rolada biszkoptowa z kremem z białą czekoladą…

      Babeczki walentynkowe z kremem malinowym

      Praliny z różowej czekolady Ruby z masłem orzechowym,…

      Ciasto walentynkowe z kremem z białej czekolady, bezami…

      Tort biszkoptowy z kremem z białej czekolady, bezą…

      Love Cake – ciasto miłości ze Sri Lanki

      Walentynkowy sernik na zimno z malinami

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Mazurek z malinami i polewą z mleka w…

      Babka sernikowa z likierem Baileys i polewą czekoladową

      Puszysty sernik na białkach

      Falafel Scotch eggs – wegetariańskie jajka po szkocku…

  • Słodkie
    • Wszystko Babeczki i muffinki Bez pieczenia Bezowe Ciasta ucierane Ciasteczka Ciasto drożdżowe Ciasto francuskie, półfrancuskie i filo Ciasto kruche Ciasto parzone Desery Lody Serniki Tarty Torty

      Ciasto z kaszy manny z truskawkami

      Ptysie z truskawkami i kremem waniliowym

      Sernik pistacjowy z białą czekoladą

      Karpatka

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Gryczane muffiny ze śliwkami i marcepanem

      Babeczki z kremem maślanym i bekonem

      Babeczki jogurtowe z borówkami

      Mini serniczki z lemon curd

      Mini serniczki z masłem orzechowym, solonym karmelem i…

      Babeczki walentynkowe z kremem malinowym

      Magdalenki z zieloną herbatą matcha

      Dyniowe mini serniczki z solonym karmelem

      Ciasto z kaszy manny z truskawkami

      Skyrnik na zimno z mango

      Ptasie mleczko z mango

      Truskawkowy sernik na zimno z limonką i miętą

      Wegańska tarta czekoladowa

      Tiramisu

      Charlotte brzoskwiniowa

      Pianka jogurtowa z marakują

      Świąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami

      Bezy z figami, kremem cynamonowym i solonym karmelem

      Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami

      Tort bezowy tiramisu

      Tropikalna pavlova z egzotycznymi owocami i kremem kokosowym

      Tort bezowy z owocami lata

      Mini serniczki limonkowe z bezą włoską

      Mini bezy z bitą śmietaną i borówkami

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Chlebek bananowy z palonym masłem, orzechami i czekoladą

      Blondie z żurawiną

      Nutella Cake – ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

      Piernik z powidłami śliwkowymi

      Jogurtowy placek ze śliwkami i kruszonką

      Odwrócone ciasto ananasowe

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Lukrowane pierniczki na choinkę

      Ciasteczka imbirowo-migdałowe z galaretką mandarynkową

      Piernikowe biscotti z migdałami

      Cynamonowe palmiery

      Ciastka owsiane z żurawiną

      Domowe batoniki wieloziarniste

      Bezglutenowe pierniczki z mąki gryczanej

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Stollen – drezdeńska strucla bożonarodzeniowa z marcepanem

      Bułeczki dyniowe

      Bułeczki drożdżowe z nadzieniem i kruszonką

      Rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną i lukrem

      Drożdżówki z serem i brzoskwiniami

      Babka maślana z lukrem i kruszonką

      Galaktoboureko

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Baklava z orzechami i miodem

      Hojaldre de cabello de ángel – majorkańskie ciastka…

      Cynamonowe palmiery

      Ciastka francuskie z jabłkami

      Ciasto francuskie

      Bougatsa

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Millionaire’s shortbread – kruche maślane ciasto milionera z…

      Szarlotka z połówkami jabłek

      Tarta z panna cottą z zieloną herbatą matcha…

      Mazurek z malinami i polewą z mleka w…

      Puszysty sernik na białkach

      Tartaletki z jabłkami

      Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście

      Ptysie z truskawkami i kremem waniliowym

      Karpatka

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Profiterole z kremem waniliowym i czekoladą

      Ptysie z kremem malinowym

      Number Cake na 5. urodziny bloga!

      Ptysie z prażonym jabłkiem, kremem karmelowym i kruszonką…

      Mini ptysie z kruszonką i kremem waniliowym

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Entremet z mango i kokosem na 8. urodziny…

      Walentynkowa rolada biszkoptowa z kremem z białą czekoladą…

      Cytrynowe tiramisu z Limoncello i bezą włoską

      Karobowy budyń jaglany

      Mango sticky rice – kleisty ryż z mango…

      Gruszki gotowane w czerwonym winie z jogurtem i…

      Sorbet brzoskwiniowy z bazylią

      Lizaki lodowe z ogórka i melona

      Fit lody bananowe z masłem orzechowym (bez cukru,…

      Lodowe lizaki piña colada z marakują

      Sorbet truskawkowy

      Sernik pistacjowy z białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Skyrnik na zimno z mango

      Korzenny sernik z dynią

      Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą

      Truskawkowy sernik na zimno z limonką i miętą

      Sernik z kremem z marakui

      Sernik Biały Michałek

      Tarta z panna cottą z zieloną herbatą matcha…

      Mazurek z malinami i polewą z mleka w…

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Wegańska tarta czekoladowa

      Tartaletki z jabłkami

      Tarta makowa

      Tarta sernikowa z lemon curd

      Tarta z kokosowo-malinową panna cottą

      Tort makowy z wiśniami i kremem waniliowym

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Tort truskawkowy Fraisier z kremem bawarskim

      Tort czekoladowy na piwie z kremem maślanym i…

      Giant Donut Cake – wielki pączek na 6….

      Tort z truskawkami i bitą śmietaną

      Number Cake na 5. urodziny bloga!

      Tort bezowy z owocami lata

  • Śniadania
    • Wszystko Jajka Owsianki Pasty i dodatki do pieczywa Placuszki, gofry i naleśniki Smoothie i koktajle Tosty, wrapy i kanapki

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Tosty z brioszki z pieczarkami i serem cheddar

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Placuszki biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami

      Pasta bezrybna ze słonecznika

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Kanapki z wędzonym łososiem, jajkiem i sosem miodowo-musztardowym

      Falafel Scotch eggs – wegetariańskie jajka po szkocku…

      Frittata z jarmużem i serem feta, czyli jak…

      Gofry gryczane z boczkiem, jajkiem sadzonym i syropem…

      Tosty z hummusem, awokado i jajkiem w koszulce

      Gofry z mąki kokosowej ze szparagami i jajkiem…

      Tosty francuskie z chałki z twarożkiem i karmelizowanym…

      Dyniowa owsianka z masłem orzechowym

      Granola z masłem orzechowym, chipsami bananowymi, kokosem i…

      Gryczanka z sokiem z buraka, grejpfrutem i granatem

      Owsianka z karmelizowanymi bananami i orzechami pekan

      Jaglanka z egzotycznymi owocami

      Owsianka z karmelizowanym rabarbarem

      Owisanka orkiszowa na mleku kokosowym z kiwi

      Gryczanka – owsianka z białej kaszy gryczanej z…

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Pasta bezrybna ze słonecznika

      Hummus paprykowy

      Pasta z pieczonego czosnku

      Pasztet z selera z żurawiną i rozmarynem

      Pasta z buraków i słonecznika

      Twarożek z czosnkiem niedźwiedzim

      Izraelski hummus

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Placuszki biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami

      Gofry czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną

      Placuszki dyniowe z przyprawami korzennymi

      Pancakes z borówkami

      Gofry gryczane z boczkiem, jajkiem sadzonym i syropem…

      Gofry z mąki gryczanej

      Koktajl z buraka i malin

      Smoothie bowl z guaraną, granatem i karambolą

      Green smoothie bowl z młodym jęczmieniem

      Mango lassi

      Tosty z brioszki z pieczarkami i serem cheddar

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Gofry tymiankowe z pieczonym burakiem i kozim serem

      Tapenada z czarnym czosnkiem na grzankach z jamón…

      Kanapki z wędzonym łososiem, jajkiem i sosem miodowo-musztardowym

      Grzanki z ricottą, figami i miodem

      Grzanki z serem camembert i ananasem

  • Dania główne
    • Wszystko Dania mięsne Dania z kaszy i ryżu Dania z warzyw Domowy fast-food Mączne Makarony Ryby i owoce morza

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Fettuccine Alfredo ze szparagami

      Pasta fresca all’uovo – jak zrobić domowy makaron?

      Pierogi z botwiną i serem feta

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Kacze udka na dyniowym purée z sałatką z…

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Sitr-fry z fasolką szparagową i orzechowym sosem hoisin…

      Paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

      Kołduny litewskie w rosole

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Chińskie naleśniki z kaczką, ogórkiem i sosem hoisin

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Polenta z pieczarkami i parmezanem

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Risotto ze szparagami i cydrem

      Risotto z czarnym czosnkiem

      Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem…

      Kaszotto z burakami, serem halloumi i orzechami laskowymi

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Pierogi z botwiną i serem feta

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Pita z hummusem, falafelem i jednodniowym kimchi z…

      Paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Smażony ser Kaszkawał z sosem tatarskim i pieczonymi…

      Francesinha

      Falafel burger z mango

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Tarta z botwiną i kozim serem

      Pasta fresca all’uovo – jak zrobić domowy makaron?

      Pierogi z botwiną i serem feta

      Kołduny litewskie w rosole

      Pierogi z pieczoną marchwią i masłem orzechowym

      Burek z serem feta i botwiną

      Pierogi ruskie

      Raviolo con uovo – rubaszny pieróg z płynnym…

      Fettuccine Alfredo ze szparagami

      Pasta fresca all’uovo – jak zrobić domowy makaron?

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Tagliatelle z pieczarkami i burratą

      Makaron z dyniowym pesto

      Makaron lumaconi faszerowany mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Szaszłyki z porem i krewetkami

      Makaron pappardelle z wędzonym łososiem i szpinakiem

      Makaron z krewetkami i orzechami nerkowca w słodko-ostrym…

      Grillowany łosoś w sosie teriyaki

      Polvo à lagareiro – pieczona ośmiornica po portugalsku

      Tacos z krewetkami w tempurze

      Arroz con verduras y atún a la parrilla,…

  • Inne przepisy
    • Wszystko Napoje Pieczywo Przekąski Przystawki Sałatki Sosy i przetwory Zupy

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Truskawkowe daiquiri

      Szparagi w cieście francuskim z boczkiem

      Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem

      Kimchi z kalarepy

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Chlebek do odrywania z masłem czosnkowo-ziołowym

      Truskawkowe daiquiri

      Arbuzowy Spritz

      Kompot z suszu

      Brzoskwiniowa herbata mrożona

      Grzaniec z wina śliwkowego

      Sok wzmacniający odporność z imbirem

      Zielony sok z jarmużu, selera, jabłka i gruszki

      Koktajl z buraka i malin

      Chlebek do odrywania z masłem czosnkowo-ziołowym

      Bułeczki dyniowe

      Focaccia z figami i rozmarynem

      Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

      Focaccia na zaczynie poolish z rozmarynem

      Chlebki pita na zaczynie poolish

      Chlebki naan z masłem czosnkowym

      Foccacia z winogronami i rozmarynem

      Szparagi w cieście francuskim z boczkiem

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Oi-sobagi – pikantne kimchi z ogórków

      Pico de gallo z arbuzem

      Ceviche z melona i awokado

      Nitamago – marynowane jajka w sosie sojowym do…

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską…

      Placki kukurydziane z salsą paprykową

      Gruszki zapiekane z gorgonzolą, orzechami włoskimi i miodem

      Szaszłyki z porem i krewetkami

      Grillowany camembert z żurawiną

      Sałatka z kalarepy z miętą i sumakiem

      Sałatka Cezar z pomidorkami koktajlowymi

      Sałatka Waldorf z selerem korzeniowym i kurczakiem

      Sałatka warstwowa z tuńczykiem

      Sałatka grecka

      Sałatka makaronowa z cappelletti i szparagami

      Szparagi z burratą i migdałami

      Tajska sałatka z makaronem ryżowym, boczniakami i kolendrą

      Kimchi z kalarepy

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Sos tzatziki

      Lemon curd – angielski krem cytrynowy

      Sos tatarski

      Aioli z czarnym czosnkiem

      Sezamowy sos tahini

      Za’atar

      Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na…

      Pho bo – wietnamska zupa na wołowinie z…

      Zupa z pastą miso, makaronem soba, grzybami shimeji…

      Kołduny litewskie w rosole

      Zupa krem z kukurydzy

      Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

      Ramen z czarnym czosnkiem, grzybami shiitake, smażonym tofu,…

      Jabłczanka – zupa z jabłek

  • Przewodniki
    • Wszystko Berlin Bolonia Lizbona Madryt Neapol Polska Porto Praga Targi świata Tel Aviv

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Co trzeba zobaczyć? Alternatywny przewodnik po Porto i…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Z wizytą w Acetaia Villa San Donnino, czyli…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Berlin na Weekend – Gdzie jeść i pić?

      Z wizytą w Acetaia Villa San Donnino, czyli…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Co trzeba zobaczyć? Alternatywny przewodnik po Lizbonie

      Gdzie na kawę i ciasto? Przegląd najlepszych kawiarni…

      Restaurante Ponto Final – najbardziej klimatyczna restauracja w…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji w Lizbonie

      Targi świata: Mercado da Ribeira i Time Out…

      LX Factory – postindustrialna Lizbona

      Petiscos – portugalskie przekąski

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Targi świata: Mercado de San Antón w Madrycie

      Targi świata: Mercado de San Miguel w Madrycie

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Gdzie zjeść najlepszą pizzę w Neapolu?

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna?

      Co trzeba zobaczyć? Alternatywny przewodnik po Porto i…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Targi Świata: Shuk Ha’Carmel w Tel Avivie

      Targi świata: Mercado da Ribeira i Time Out…

      Targi świata: Mercado de San Antón w Madrycie

      Targi świata: Mercado de San Miguel w Madrycie

      Targi świata: Marché Billancourt pod Paryżem

      Targi świata: Mercat Central w Walencji

      Targi Świata: Shuk Ha’Carmel w Tel Avivie

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

  • Wokół stołu
    • Wszystko Dzieje się we Wrocławiu Fotografia Podsumowania Recenzje Restauracje Spotkania blogerów Warsztaty Zdrowe odżywianie i diety

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Frittata z jarmużem i serem feta, czyli jak…

      Wyciskarka wolnoobrotowa Midea – recenzja

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      To już 5 lat!

      #PodłączSię

      OKO na Wrocław

      Wrocławscy Ulicożercy – Relacja z Festiwalu Food Trucków…

      Drugie urodziny Wrocławskiego Bazaru Smakoszy

      Kulinarna rozgrzewka przed zimą: kulisy sesji zdjęciowej Codzisw.menu…

      Z Codzisw.menu po boskiej stronie Wisły – Sesja…

      Kadry z ogrodu – lipiec

      To już 5 lat!

      Frittata z jarmużem i serem feta, czyli jak…

      Wyciskarka wolnoobrotowa Midea – recenzja

      Recenzja robota kulinarnego Goclever Kitchen Mate

      I Ty zostań MrChefem w swojej kuchni!

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      Restaurant Week: Destynacja Woławina

      Oniryczna opowieść Marcina Jasiury o sushi w Sakana…

      Gdzie na kawę i ciasto? Przegląd najlepszych kawiarni…

      Międzynarodowy Dzień Jajka: Śniadanie z Kotliną Natury i…

      Klub Kolacyjny Barilla

      Z Codzisw.menu po boskiej stronie Wisły – Sesja…

      Nasz pierwszy wspólny piknik z CODZISW.MENU

      Mój pierwszy raz z See Bloggers

      Fudskłer w Akcji: Gęsina na Świętego Marcina w…

      Fudskłer w Akcji: fotorelacja z pokazu gotowania: UMAMI,…

      Warsztaty Kulinarne: Norweski Dorsz Zimowy Skrei

      Mój pierwszy raz z See Bloggers

      Cheat Meal

LizbonaPrzewodniki

10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Lizbonie

Autor: Łukasz 13 sierpnia 2018
Autor: Łukasz 13 sierpnia 2018

Lizbona to prawdziwy raj dla każdego foodie. Doskonała kuchnia portugalska pełna świeżych ryb i owoców morza, wielowiekowe tradycje cukiernicze, wyśmienite wino i otwartość na nowe kuchnie czynią to miasto wyjątkowo smacznym. Przez cały czas, będąc zakochanym po uszy w Hiszpanii, Portugalię trochę traktowałem po macoszemu. Niby wiedziałem o azulejos, pięknych uliczkach zapamiętanych z kadrów filmu Wendersa i oczywiście o Pastéis de Belém, o których spróbowaniu śniłem latami, ale jednak nie myślałem, że jest to miejsce, w którym zostawię swoje serce. W Lizbonie zeszłego lata zakochałem się bez opamiętania, by powrócić tej wiosny, a jesienią zaplanować kolejny wyjazd do Portugalii — tym razem do Porto. W tym nadatlantyckim kraju jest coś niesamowitego, co przyciąga jak narkotyk i uzależnia. Bez Portugalii żyć już nie mogę i wiem, że będę ciągle do niej wracał, bo nie ma odtąd dnia, bym nie wspominał z uśmiechem na ustach każdej nowo znalezionej kafelki na kamienicy, czy wspaniałych smaków, które tam odkryłem. Przez najbliższe dni w kolejnych odcinkach mojego przewodnika chcę Wam pokazać, dlaczego warto zarezerwować najbliższy lot właśnie do Lizbony, a nie do Paryża, czy Barcelony i mam nadzieję, że mi się to uda. 🙂

  • Żółte tramwaje — nieodłączny element krajobrazu Lizbony.

Lizbona to jedno z najstarszych miast w Europie. W wielu miejscach także w kuchni, widać ślady historii i okresów, kiedy to miasto było pod panowaniem Greków, Rzymian, Kartagińczyków, czy Maurów, a także epoki wielkich odkryć, kiedy to statki wypływały z tamtejszych portów, przywożąc z odległych mórz tak popularnego solonego dorsza, migdały, cynamon, pomarańcze i ostre papryczki. Swoje piękno Lizbona zawdzięcza niesamowitemu położeniu przy ujściu Tagu do oceanu. Mimo że do Atlantyku z centrum Lizbony mamy jakieś 30 km, to już nad Rio Tejo czuć zapach wielkiej wody. Portugalczycy wyjątkowo z tego położenia korzystają, a ich kuchnia jest pełna ryb i owoców morza (nigdzie w Europie się ich tyle nie spożywa, co tutaj). Na rozwój cukiernictwa mieli głównie wpływ mnisi z pobliskich zakonów, którzy wykorzystując głównie żółtka i cukier do swoich wyrobów, uczynili z nich prawdziwą sztukę, jedyną w swoim rodzaju. Portugalczycy są niezwykle dumni ze swojego dziedzictwa kulinarnego i mają ku temu olbrzymie powody. Dlatego w pierwszym odcinku swojego przewodnika chcę Wam zdradzić, czego w Lizbonie trzeba koniecznie spróbować.

  • Wnętrze restauracji A Cevicheria w Lizbonie.
  • Tradycyjne portugalskie azulejos.
  • Lizbońskie neony.

1. Pojechać do Belém po przynajmniej tuzin Pastéis de Belém.

Niektórzy do Portugalii jadą po słońce, inni, by obserwować niebieskie azulejos, a jeszcze inni, by wcinać słynne na cały świat Pastéis de Belém. Ja, jak pewnie możecie się domyślić, należę do tej ostatniej grupy. Przez łącznie 3 tygodnie spędzone w Lizbonie spałaszowałem ich co najmniej 50 z kilkunastu różnych cukierni. Chociaż tak naprawdę liczą się tylko dwie Fábrica de Pastéis de Belém, z której te słynne ciastka pochodzą i Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata, która podbiła jednogłośnie moje serce. 

Pastéis de Belém czy Pastéis de Nata?

Oryginalna nazwa ciastek to oczywiście Pastéis de Belém. W XIX wieku tuż obok Mosteiro dos Jerónimos (Klasztoru Hieronimów) istniała mała rafineria trzciny cukrowej i niewielki sklep. Gdy po rewolucji wszystkie portugalskie klasztory zostały zamknięte, zakonnicy wpadli na pomysł, żeby zając się produkcją ciastek, które mogłyby stać się ich źródłem dochodu. Prawdopodobnie przepis był już znany wcześniej, gdyż białka były używane wtedy do krochmalenia habitów, a nadzienie Pastéis de Belém składa się głównie z żółtek. Zakonnicy zaczęli sprzedawać ciastka właśnie w tym sklepiku, do którego początkowo wędrowali ludzie z daleko położonej Lizbony, a który z czasem stał się słynną na cały świat cukiernią. Działająca od 1837 roku Fábrica de Pastéis de Belém sprzedaje codziennie tysiące ciastek, żeby zaspokoić głód turystów. Z czasem babeczki stały się popularne na całą Portugalię i zaczęły być pieczone w różnych miejscach pod nazwą Pastéis de Nata, jednak prawdziwe można zjeść tylko z pilnie strzeżonej receptury w Belém.

Co w Pastéis de Nata jest tak wyjątkowego?

Warstwy maślanego i chrupiącego ciasta francuskiego, skrywające błogi budyniowy krem jajeczny o aromacie cynamonu, cytryny i wanilii i jeszcze obowiązkowo posypany porcją mielonego cynamonu i cukru pudru. Dla mnie są wprost zniewalające, a wszystkie inne wypieki, których spróbowałem w swoim życiu (a wierzcie mi, było ich niemało) przy nich wysiadają!

  • Oryginalne Pastéis de Belém.
  • Nigdy nie za dużo Pastéis de Belém!

Czy opłaca pojechać się do Belém po Pastéis de Belém?

Oczywiście! Mimo że mnie Pastéis de Nata z Manteigarii położonej w Chiado i Mercardo da Ribeira smakują bardziej (plus nie ma tam aż takich kolejek i dzwonią uroczym dzwonkiem za każdym razem, gdy gorąca partia wyjdzie z piekarnika), to Fábrica de Pastéis de Belém jest cukiernią z prawie 200-letnią historią, który każdy szanujący się turysta powinien odhaczyć! Tutaj mała rada: przed Fábrica de Pastéis de Belém zawsze ustawia się gigantyczna kolejka po ciastka na wynos. Jednak najlepiej jest wejść małymi drzwiami, znajdującymi się kilka metrów przed głównym wejściem i znaleźć wolny stolik w środku. Cukiernia jest bardzo duża i nawet w szczycie sezonu można zapolować na miejsce i nie stać w tej kosmicznej kolejce. Poza tym Belémto urokliwe miejsce! Znajdziemy tam niesamowity klasztor Mosteiro dos Jerónimos, dawną wierzę obronną —  Torre de Belém, zapierający dech w piersiach Padrão dos Descobrimentos — pomnik odkrywców, Museu Nacional dos Coches — muzeum powozów, Museu Coleção Berardo — muzeum sztuki nowoczesnej i piękny Jardim Botânico Tropical — ogród tropikalny (tuż za Fábrica de Pastéis de Belém), w którym można schrupać świeżo upieczone Pastéis de Belém.

Jak dojechać do Belém?

Najlepiej pociągiem z dworcaCais do Sodré. Jednak w drogę powrotną polecam przejść się ulicą Rua da Junqueira, przechodzącą później w Rua de Primero Maio w stronę Lizbony. Po drodze możemy zobaczyć nie tylko pięknie okafelkowane domy, ale i wstąpić do LX Factory (pod Ponte 25 de Abril), o którym za chwilę.

*
Fábrica de Pastéis de Belém || Rua de Belém 84-92, Belém, Lisboa
godziny otwarcia: codziennie 8:00-0:00

Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata || Rua do Loreto 2, Chiado, Lisboa
godziny otwarcia: codziennie 8:00-0:00

  • Fábrica de Pastéis de Belém została założona w 1837 roku.
  • Wnętrze Fábrica de Pastéis de Belém.
  • Produkcja Pastéis de Belém pełną parą.
  • Pastéis de Nata w lokalnej lizbońskiej cukierni.
  • Pastéis de Nata w Manteigaria na Time Out Market.
  • Typowe portugalskie śniadanie: Pastéis de Nata i kawa z Manteigaria na Time Out Market.

2. Wybrać się na Mercado da Ribeira i Time Out Market.

Mercado da Ribeira to najważniejszy punkt wycieczki dla każdego szanującego się foodie! Ja tam bywałem prawie codziennie i ciągle mi było mało. Głównie w sumie dla Pastéis de Nata z Manteigarii. Pech chciał, że targ leży tuż obok dworca Cais do Sodré — centralnego punktu eskapad poza Lizbonę, więc to zawsze była dobra wymówka.

Mercado da Ribeira to nie tylko targ!

No właśnie ten XIX wieczny budynek skrywa wszystko, co każdy łasuch potrzebuje do szczęścia: targ ryby, targ warzywny i owocowy, wielką halę gastronomiczną, a nawet giełdę numizmatyczną, kwiaciarnię i sklepy z lokalnym rzemiosłem. Dla mnie jednak zdecydowanie najważniejszym punktem wyprawy był zawsze Time Out Market. 

Czym jest Time Out Market?

To prawdziwa mekka dla wszystkich, którzy kochają dobrze zjeść! 24 restauracje, 8 barów, tuzin sklepów i klub muzyczny to tylko niektóre z atrakcji tego miejsca. Przypominająca warszawskie Koszyki hala zrzesza najlepszych portugalskich szefów kuchni, między innymi: Henrique Sá Pessoa, Alexandre Silva, czy Marlene Vieira, których dania można spróbować za bardzo przystępne pieniądze w tłocznej atmosferze. Jednak mimo że ludzi jest multum i trudno o wolny stolik, to nie chce się stąd wychodzić. Znajdziemy tutaj nie tylko klasyki portugalskiej kuchni, ale i hamburgery, sushi, czy cukiernie. Za całą koncepcję odpowiada zespół Time Out Portugal, który wydaje również magazyn kulinarno-kulturowy o tym samym tytule. Dzięki temu popadający z początkiem XXI wieku w ruinę targ Mercado da Ribeira odżył na nowo i stał się głównym punktem wycieczek osób głodnych portugalskiej kuchni. To cała kulinarna kolebka Portugalczyków pod jednym dachem!

Więcej o tym niezwykłym miejscu możecie przeczytać w osobnym artykule Targi Świata: Mercado da Ribeira i Time Out Market w Lizbonie.

*
Mercado da Ribeira || Avenida 24 de Julho, Lisboa
godziny otwarcia: pn-so: 6:00-14:00

Time Out Market || Avenida 24 de Julho, Lisboa
godziny otwarcia: nd-śr: 10:00-0:00, czw-nd: 10:00-2:00

  • Mercado da Ribeira.
  • Stoiska warzywne na Mercado da Ribeira.
  • Stoiska warzywne na Mercado da Ribeira.
  • Stoisko z ekologicznymi warzywami na Mercado da Ribeira.
  • Stoisko rzeźnicze na Mercado da Ribeira.
  • Stoisko rybne na Mercado da Ribeira.
  • Time Out Market na Mercado da Ribeira.
  • Time Out Market.