Muszelki nadziewane bakłażanem i mascarpone

środa, 26 września 2018

Conchiglioni to obok spaghetti mój ulubiony rodzaj makaronu. Uwielbiam nadziewać te urocze muszelki przepysznymi farszami i zapiekać w przeróżnych sosach. Jakiś czas temu wymyśliłem sobie nadzienie z bakłażana i sera mascarpone, podkręcone kaparami, anchois oraz ziołami, a to wszystko zapieczone w pomidorowym sosie. Wyszedł absolutny sztos sztosów i z miejsca ta wersja muszelek stała się jedną z najbardziej lubianych w moim domu. Spróbujcie i Wy! ;)



*

SKŁADNIKI

na 2-3 porcje


Muszelki:
  • 250 g makaronowych muszelek conchiglioni
  • 2 bakłażany
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g mascarpone
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka kaparów
  • 3 filety anchois
  • chlust oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Sos pomidorowy:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • chlust oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Dodatkowo:
  • 100 g parmezanu
  • garść świeżej bazylii

*

PRZYGOTOWANIE


Sos pomidorowy

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przysmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie wrzuć pomidory i gotuj kilka minut na małym ogniu. Sos przypraw ziołami oraz solą i pieprzem. Przełóż go na spód żaroodpornego naczynia. 

Muszelki conchiglioni

Bakłażany umyj, pokrój w kostkę, posyp 2 łyżeczkami soli, wymieszaj i odstaw na kwadrans. W tym czasie ugotuj makaronowe muszelki al dente w lekko osolonym wrzątku. 

Następnie bakłażana przepłucz pod bieżącą wodą i odsącz z jej nadmiaru. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć posiekany czosnek i bakłażana. Smaż kilka minut, aż się delikatnie zarumieni i zmięknie. Odstaw do przestudzenia i kolejno dodaj mascarpone, posiekane kapary i anchois.

Farszem napełnij muszelki conchiglioni i ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Całość posyp parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut. Danie podawaj posypane świeżą bazylią.

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze