Zakręcona tarta z cukinią, marchewką i papryką

czwartek, 27 września 2018

Zakręcona tarta z warzywami to mega prosty pomysł na efektowne i szalenie proste danie! Wystarczy zagnieść kruchy spód i pokroić ulubione warzywa w paski (najlepiej nadają się cukinia, marchew, papryka, bakłażan, czy pietruszka). Później tylko trzeba je ułożyć w formie rozety, zalać jajeczną masą i zapiec. Do nadzienia polecam dodać parmezan lub inny aromatyczny ser. Możecie tutaj pokombinować po swojemu. Z pewnością będzie pysznie, a zakręcona tarta zaskoczy Waszych bliskich! ;)


*

SKŁADNIKI

na formę o średnicy 30 cm

Kruche ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 110 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka zimnej wody lub mleka



Nadzienie:
  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 3 jajka
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g parmezanu lub dowolnego żółtego sera
  • łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

*

PRZYGOTOWANIE


Kruche ciasto

Do miski wsyp mąkę oraz sól, dodaj posiekane masło i wbij żółtko. Szybkim ruchem zagnieć ciasto, dolewając w trakcie odrobinę wody lub mleka. Z ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie i przełóż je na posmarowaną masłem i podsypaną mąkę formę na tartę. Górę formy pokryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut. Następnie ściągnij obciążenie i papier do pieczenia i piecz kolejne 10 minut. Odstaw do delikatnego przestudzenia i przygotuj nadzienie.

Nadzienie

Warzywa umyj. Cukiniom odetnij końcówki, marchew obierz, a papryki przekrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój marchewkę i cukinię na długie i cienkie pasy. Paprykę również cienko pokrój, lecz będzie łatwiej to zrobić za pomocą noża.

Jajka roztrzep delikatnie w miseczce wraz ze śmietaną i startym na tartce serem. Miksturę dopraw rozmarynem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem do smaku. Masę wylej na podpieczony i wystudzony spód. Następnie wyłóż paski z warzyw, układając je dookoła tarty, zaczynając od brzegów i kończąc na środku. Gotową tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do  180°C i piecz przez około 40 minut, aż wierzch się zetnie. Zakręconą tartę podawaj po lekkim przestudzeniu; będzie ją łatwiej kroić.

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze