Będąc dzieckiem, moim ulubionym deserem zawsze był budyń. Lubiłem patrzeć, jak gęstnieje on w garnku i wesoło chlupocze, gdy nie zamiesza się go od razu. Najlepszy był czekoladowy, który wyjadałem od razu łyżeczką prosto z garnka, albo waniliowy serwowany z malinową konfiturą. Parę lat temu odkryłem zaś budyń z kaszy jaglanej i znów mogłem poczuć się jak kilkuletni dzieciak. Przerobiłem go już na kilkanaście różnych sposobów, ale ten z dodatkiem egzotycznego mango i mleka kokosowego wyjątkowo mnie urzekł. Ten budyń z kaszy jaglanej nie tylko świetnie smakuje, ale jest i bardzo zdrowy. Mam nadzieję, że cudownych właściwości jagieł nie trzeba nikomu przybliżać? Nie ma tutaj ani krzty cukru, bo cała słodycz płynie z mango i bananów, mleko kokosowe nadaje zaś budyniowi cudownie kremowej konsystencji. PS. Ten przepis z założenia jest na cztery porcje, jednak z autopsji wiem, że dla dwóch, a nie dla czterech osób, haha.
Aby pozbyć się goryczy, podpraż kaszę jaglaną najpierw na suchej patelni, a później opłucz wrzątkiem. Kolejno zalej ją 500 ml zimnej wody i wstaw na mały ogień. Gdy woda się zagotuje, garnek przykryj pokrywką i gotuj kaszę przez 15 minut. Następnie zdejmij ją z ognia i odstaw na kwadrans.
Jeszcze ciepłą kaszę przełóż do kielicha blendera, wlej mleko kokosowe, dodaj miąższ z obranego mango i 2 banany. Zmiksuj, aż otrzymasz gładką masę. Budyń z kaszy jaglanej dopraw cynamonem, przełóż do miseczek i podawaj na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce. Świetnie smakuje z kawałkami pokrojonego w kostkę mango i pestkami granatu.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
Włóczykij z mikserem w ręku. Dumny wrocławianin. Z wykształcenia inżynier, a po godzinach kucharz amator i bloger z zamiłowania. Pozytywnie zakręcony albo należałoby raczej powiedzieć zmiksowany ze mnie człowiek, bo z pewnym przyrządem kuchennym nie rozstaję się na krok (co widać na załączonym obrazku). W przyszłości marzę o założeniu własnej restauracji tudzież cukierni oraz o napisaniu książki kucharskiej, która zdobyłaby serca czytelników na całym świecie. Ponoć marzenia się spełniają, a ten blog stanowi dla mnie siłę napędową ku temu.
Budyń z kaszy jaglanej to jeden z naszych ulubionych ale też uwielbiamy z kaszy gryczanej niepalonej z kakao i przyprawą do piernika podawany z powidłami 😀 Spróbuj koniecznie 🙂
Ta strona wykorzystuje ciasteczka, aby móc dostarczyć Tobie najsmaczniejsze przepisy w sieci. Mam nadzieję, że nie przeszkadza to Tobie. ZaakceptujPrzeczytaj więcej
4 komentarze
Budyń z kaszy jaglanej to jeden z naszych ulubionych ale też uwielbiamy z kaszy gryczanej niepalonej z kakao i przyprawą do piernika podawany z powidłami 😀 Spróbuj koniecznie 🙂
Brzmi to rewelacyjnie! Z pewnością spróbuję! 😀
Wygląda rewelacyjnie. Budyń z kaszy jaglanej jest bardzo zdrowy, więc fajna propozycja na śniadanie.
Zdecydowanie popieram! 😉