
SKŁADNIKI
- 200 g kaszy jaglanej
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 dojrzałe mango
- 2 dojrzałe banany
- 1 granat
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE
- Aby pozbyć się goryczy, podpraż kaszę jaglaną najpierw na suchej patelni, a później opłucz wrzątkiem. Kolejno zalej ją 500 ml zimnej wody i wstaw na mały ogień. Gdy woda się zagotuje, garnek przykryj pokrywką i gotuj kaszę przez 15 minut. Następnie zdejmij ją z ognia i odstaw na kwadrans.
- Jeszcze ciepłą kaszę przełóż do kielicha blendera, wlej mleko kokosowe, dodaj miąższ z obranego mango i 2 banany.
Zmiksuj, aż otrzymasz gładką masę. Budyń z kaszy jaglanej dopraw cynamonem, przełóż do miseczek i podawaj na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce. Świetnie smakuje z kawałkami pokrojonego w kostkę mango i pestkami
granatu.
4 komentarze
Budyń z kaszy jaglanej to jeden z naszych ulubionych ale też uwielbiamy z kaszy gryczanej niepalonej z kakao i przyprawą do piernika podawany z powidłami 😀 Spróbuj koniecznie 🙂
Brzmi to rewelacyjnie! Z pewnością spróbuję! 😀
Wygląda rewelacyjnie. Budyń z kaszy jaglanej jest bardzo zdrowy, więc fajna propozycja na śniadanie.
Zdecydowanie popieram! 😉