Gratin de pommes dauphinois, czyli francuska zapiekanka z ziemniaków

piątek, 30 listopada 2018

Nigdy nie zapomnę, gdy Caroline — moja francuska współlokatorka przygotowała tę zapiekankę po raz pierwszy. Plasterki cienko pokrojonych ziemniaków zalane gęstą kwaśną śmietaną crème fraîche i posypane aromatycznym serem gruyère. To było coś wspaniałego! W cztery osoby wciągnęliśmy wtedy co najmniej dwa kilogramy ziemniaków, wyjadając pod koniec gratynę prosto z blachy, a sądzę, że podołalibyśmy z nawet większą ilością, haha. Odkąd spróbowałem po raz pierwszy gratin de pommes, na stałe zagościła ona w moim domowym menu. Szczególnie lubię przygotowywać tę zapiekankę w zimne jesienne dni, kiedy przychodzi ochota na cięższe i rozgrzewające potrawy. Ten francuski przepis znany jest jeszcze pod jedną nazwą. Mianowicie gratin dauphinois, czyli zapiekanka delfinacka. Nazwa dania została bowiem nadana na cześć żony Dauphin de Viennois — spadkobiercy francuskiego tronu. Jeśli dotąd nie próbowaliście tej zapiekanki z ziemniaków, to czas najwyższy to zrobić. ;)


*

SKŁADNIKI

na 4 porcje gratin de pommes dauphinois


  • 1 kg ziemniaków
  • 300 ml crème fraîche lub śmietany 30%
  • 100 g sera gruyère lub innego aromatycznego sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
*

PRZYGOTOWANIE


Ziemniaki obierz, umyj i osusz, a następnie pokrój na cienkie plasterki o grubości 1-2 mm. Najłatwiej jest to zrobić na mandolinie lub tartce.

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i natrzyj ząbkiem czosnku. Następnie układaj kolejno warstwy ziemniaków, posypując każdą solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na samym końcu całość zalej crème fraîche lub śmietaną i przykryj pokrywką. Zapiekankę z ziemniaków wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 50 minut.

Gdy ziemniaki będą miękkie, wierzch zapiekanki posyp startym serem i wstaw na kolejne 10-15 minut (już bez pokrywki), aż ładnie się zarumieni. Gratin de pommes dauphinois podawaj od razu.

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

7 komentarze

  1. Bardzo lubimy ten przypieczony wierzch w zapiekankach :D

    OdpowiedzUsuń
  2. W końcu zebrałam się i już... w naszych brzuszkach;-) Super przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. W końcu zebrałam się i już... w naszych brzuszkach;-) Super przepis!!!

    OdpowiedzUsuń