
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 300 ml crème fraîche lub śmietany 30%
- 100 g sera gruyère lub innego aromatycznego sera żółtego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki obierz, umyj i osusz, a następnie pokrój na cienkie plasterki o grubości 1-2 mm. Najłatwiej jest to zrobić na mandolinie lub tartce.
- Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i natrzyj ząbkiem czosnku. Następnie układaj kolejno warstwy ziemniaków, posypując każdą solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na samym końcu całość zalej crème fraîche lub śmietaną i przykryj pokrywką. Zapiekankę z ziemniaków wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 50 minut.
- Gdy ziemniaki będą miękkie, wierzch zapiekanki posyp startym serem i wstaw na kolejne 10-15 minut (już bez pokrywki), aż ładnie się zarumieni. Gratin de pommes dauphinois podawaj od razu.
7 komentarzy
Bardzo lubimy ten przypieczony wierzch w zapiekankach 😀
Oj ja też. To najlepsza część zapiekanki 😉
jesteś najlepszy <3
Aż tak sobie na ten tytuł zasłużyłem? 😀
W końcu zebrałam się i już… w naszych brzuszkach;-) Super przepis!!!
Mega! Bardzo się cieszę, że smakowało! <3
W końcu zebrałam się i już… w naszych brzuszkach;-) Super przepis!!!