
SKŁADNIKI
- 500 g mączystych ziemniaków
- 200 g sera halloumi (opcjonalnie można użyć gołki lub oscypka)
- 200 g chorizo (lub innej suchej kiełbasy)
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- garść świeżej kolendry
- garść kiełków, np. groszku
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki obierz i przepłucz. Jeśli są to ziemniaki sałatkowe z cienką skórką, to nie musisz ich obierać. Następnie zetrzyj je na tartce o grubych oczkach, posól 1 łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na kwadrans. Kolejno odciśnij z ziemniaków wodę i dodaj również starty na grubych oczkach ser halloumi. Całość dopraw pieprzem do smaku, dodaj 1 łyżkę roztopionego masła i wymieszaj.
- Na 2 patelniach rozgrzej klarowane masło i wyłóż łyżką masę ziemniaczaną. Ugnieć ją szpatułką, formując placki. Rösti smaż po ok. 6 minut z każdej strony do złotobrązowego koloru.
- Chorizo pokrój na plasterki i podsmaż na suchej patelni, aż stanie się chrupiące. Gotowe rösti wyłóż na talerze i podawaj z kwaśną śmietaną, chorizo, posiekaną kolendrą oraz kiełkami groszku.