SKŁADNIKI
Babka:
- 200 g masła
- 100 g cukru trzcinowego (najlepiej muscovado)
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 100 g mielonych migdałów
- 200 g daktyli
- 100 g orzechów włoskich
- 150 g marcepanowych kartofelków
- 50 ml wiśniówki (lub rumu albo brandy)
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa:
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 200 g serka typu Philadelphia
- kilka orzechów włoskich
- kilka kandyzowanych czereśni
PRZYGOTOWANIE
Babka
/wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/
- Masło utrzyj wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie wbijaj kolejno jajka, cały czas ucierając. Wsyp mąkę, mielone migdały, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia i sól oraz wlej wiśniówkę. Wymieszaj do połączenia się składników.
- Daktyle i orzechy pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Formę na babkę o średnicy 23 cm posmaruj masłem i posyp mąką. Następnie wlej ciasto, umieszczając w połowie wysokości marcepanowe kartofelki.
- Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Babkę piecz przez 30 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz przez kolejne pół godziny do prawie suchego patyczka (gorące ciasto może delikatnie jeszcze zostawać na wykałaczce). Odstaw do wystudzenia, a następnie wyjmij babę na paterę lub talerz.
Polewa
/wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/
- Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Następnie zacznij dodawać porcjami serek, cały czas ucierając.
- Gotową polewą polej upieczoną babkę. Udekoruj ją orzechami i kandyzowanymi czereśniami. Babkę wstaw na około godzinę do lodówki, aż do zastygnięcia polewy.
*Inspiracja BBC Good Food.
2 komentarze
Babka z daktylami i orzechami włoskimi, pycha!
Oj tak, jest przepyszna! 😉