
SKŁADNIKI
- 4-5 klementynek (ok. 400 g), niewoskowanych i najlepiej ekologicznych
- 6 jajek
- 250 g cukru
- 250 g mielonych migdałów
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można użyć bezglutenowego)
- 1 łyżka cukru pudru do podania
PRZYGOTOWANIE
- Klementynki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, wyszoruj i najlepiej sparz wrzątkiem. Następnie umieść je w garnku w całości i zalej wodą. Gotuj przed przykryciem 1,5 - 2 godzin, aż skórka stanie się miękka. Następnie odsącz i ostudź.
- Klementynki przekrój na połówki i pozbądź się pestek, jeśli są. Mandarynki (razem ze skórką) umieść w malakserze lub kielichu blendera i zmiksuj na gładkie purée. Kolejno wbij jajka, wsyp cukier, migdały oraz proszek do pieczenia i zmiksuj ponownie do połączenia się składników.
- Tortownicę pokryj od spodu papierem do pieczenia i posmaruj olejem boki. Jeśli używasz formy silikonowej, możesz ją tylko natłuścić. Wlej klementynkową masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Ciasto piecz przez około godzinę do suchego patyczka. Kolejno odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Gotowe ciasto klementynkowe przed podaniem posyp cukrem pudrem.
*Na podstawie przepisu Nigelli Lawson.
15 komentarzy
Jeszcze nigdy nie widziałem takiego przepisy. Muszę spróbować 😉
Koniecznie! 🙂
Nigdy nie jadłam takiego ciasta, ale na sam widok cieknie ślinka 😀 Szkoda, że jestem takim beztalenciem w kwestii ciast, gdyby nie to już bym się zabierała za ten przepis 🙂
Ten przepis wyjdzie z pewnością każdemu. Nie ma tutaj czego popsuć. Uwierz mi 😉
Ale ma piękny kolor <3
Co nie? Skórka z mandarynek daje niezwykle intensywną barwę. 😉
Wypróbowane, siedzi w piekanriku. Bardzo mnie ciekawi smak tego cuda 🙂 Pozdrawiam świetny blog 😉
Super! Mam nadzieję, że będzie smakowało! 😉
Wypróbowane, siedzi w piekanriku. Bardzo mnie ciekawi smak tego cuda 🙂 Pozdrawiam świetny blog 😉
Czy próbowaliście robić je też z pomarańczami?
Ciacho można spokojnie zrobić z pomarańczami. Jednak muszą to być te o cienkiej skórce i najlepiej, żeby nie były bardzo duże.
Czy można zastąpić cukier erytrytolem?
Pewnie, śmiało 😉
Czy zamiast migdałów można dać mąkę? W takiej samej ilości?
Wesołych świąt 🎅
Tak, można. Tylko proponowałbym dać jej odrobinę mniej – jakieś 220 g. Tobie również radosnych Świąt! 🎅