Kakałko z piankowymi bałwankami

środa, 5 grudnia 2018

Czy jest coś wspanialszego od kubka gorącego kakałka w mroźne zimowe dni? Tak! Kakao z bałwankami z pianek marshmallows! :D Do tego ciepły kocyk, muzyka, czy dobra książka i 36,6°C obok. Czyż to nie kwintesencja szczęścia? Taki hygge poranek, popołudnie, czy wieczór można sobie na szczęście bardzo łatwo sprawić! Wystarczy mieć w pogotowiu kilka pianek, które można udekorować wcześniej i kakao! PS. W dni, które wymagają mocniejszych pocieszaczy, warto wybrać wersję na wypasie w postaci czekolady na gorąco zamiast kakao. ;)


*

SKŁADNIKI


Kakao:
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru
  • szczypta cynamonu lub kardamonu
Piankowe bałwanki:
  • kilka dużych pianek marshmallows
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki wrzątku
  • szczypta kurkumy i węgla aktywnego

*

PRZYGOTOWANIE


Kakao

W garnku zagotuj mleko. Odlej odrobinę do kubeczka, wsyp kakao i rozprowadź go w nim dokładnie przy pomocy trzepaczki. Następnie wlej do mleka i dokładnie wymieszaj. Do kakao dodaj odrobinę miodu oraz szczyptę cynamonu lub kardamonu. Gotowe kakao podawaj z piankami marshmallows.

Piankowe bałwanki

Do dwóch niedużych miseczek nasyp cukier puder. Do jednej dodaj szczyptę kurkumy, a do drugiej szczyptę węgla aktywnego (możesz również użyć barwników). Wlej wrzątek i wymieszaj, aż powstanie gładki i gęsty lukier. W razie potrzeby dolej więcej wody lub wsyp cukru. Pianki marshmallows przekrój na pół i udekoruj wykorzystując wykałaczki lub woreczek foliowy z odciętym rogiem. Odstaw na kilka minut, aby lukier zastygł. Gotowe bałwanki z pianek marshmallows wrzuć do kakao lub przechowuj w zamkniętym pudełku.

*




Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze