
SKŁADNIKI
Klopsiki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 cebule
- 1 marchewka
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- ½ szklanki kukurydzy
- 5 pomidorów suszonych
- 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- olej koksowy do smażenia
- sól
- 500 ml passaty
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki bazylii
- odrobina cukru
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 500 g makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany)
- parmezan lub mielone migały i płatki drożdżowe w wersji wegańskiej
PRZYGOTOWANIE
Klopsiki
- Kaszę jaglaną opłucz. Wrzuć do garnka. Zalej 2 szklankami zimnej wody, przykryj pokrywką i doprowadź wodę do wrzenia. Kolejno zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 10 minut. Następnie zdejmij z ognia i odstaw na 15 minut (kasza wtedy zmięknie).
- Soczewicę przepłucz i gotuj przez około 10 minut do miękkości. Odcedź.
- Cebulę drobno posiekaj i przysmaż na oleju kokosowym. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchew i paprykę. Smaż kilka minut do miękkości.
- Do jeszcze ciepłej kaszy dodaj warzywa, soczewicę, pokrojone suszone pomidory, siemię lniane oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj rękoma.
- Z gotowej masy formuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej jest to robić lekko zwilżonymi dłońmi).
- Następnie przysmaż je na rozgrzanym oleju kokosowym do złotego koloru.
Sos
- Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i przysmaż na oliwie z oliwek. Kolejno dodaj passatę i gotuj kilka minut. W tym czasie ugotuj makaron al dente w lekko osolonym wrzątku.
- Sos przypraw ziołami, solą oraz pieprzem do smaku. Możesz dodać również odrobinę cukru.
- Makaron połącz z sosem i z klopsikami. Przed podaniem posyp startym parmezanem. (W wersji wegańskiej możesz użyć mielonych migdałów lub płatków drożdżowych).
6 komentarzy
Proszę, proszę jakież pyszności dziś u Ciebie. Klopsiki faktycznie mogą zmylić (patrzę i patrzę i trudno uwierzyć że bezmięsne). Składniki wróżą przepyszną podróż przez włoskie smaki.
Bo ja lubię tak oszukiwać. A w smaku moi zdaniem są nawet lepsze od tych mięsnych! 😉
Ile gram kaszy to może być ta szklanka? Pozdrawiam
Około 180-190 g.
Zdradź sekret jak te klopsiki trzymają się u Ciebie całości. Próbowałem na głębszym oleju i prawie bez. Z wierzchu robi się skórka ale środek jest tak miękki że ciężko przenieść takiego delikwenta z patelni. Ostatecznie zacząłem formować kotlety ala mielone i mocniej przysmażać.
W smaku są na prawdę pyszne ale konsystencja nie jest taka jak mięsnych. Może coś źle zrobiłem a może one po prostu takie są – na zabój delikatne.
Cześć Paweł! Klopsiki są faktycznie delikatne (w porównaniu np. z mięsem mielonym), ale nie powinny mimo wszystko się rozlatywać – masa powinna być spójna. Jedyne, co może sprawiać problem to formowanie, jeśli do jednego klopsika nabierze się za dużo kukurydzy, bo ona faktycznie nie trzyma się za dobrze z kaszą przez to, że jest śliska. Tutaj obstawiam, że mogły się zadziać dwie rzeczy: zbyt miękka kasza, albo siemię lniane, które nie związało całości (np. gdy kasza była już zbyt zimna). Spróbowałbym przypilnować kaszy, albo dodać więcej siemienia, aby lepiej związało całość.