Jajka faszerowane to chyba obok żurku najpopularniejsze wielkanocne danie. Także i w moim domu żadne Święta nie mogą się bez nich obyć. Tradycyjnie przygotowuję zwykle jajka faszerowane pieczarkami, koperkiem i cebulką, ale czasami lubię trochę poeksperymentować i zaserwować na wielkanocny stół coś innego, acz równie prostego. Tym razem sięgnąłem po awokado, którego smak podkręciłem ostrym sosem Tabasco, limonką i kolendrą. Wyszło pysznie, lekko, wiosennie i przypadkowo trochę meksykańsko, haha! Jajka faszerowane awokado to fajna lekka alternatywa dla tradycyjnych jajek z majonezem. Tutaj dodałem go odrobinę dla utrzymania konsystencji, ale nie jest to konieczne i z powodzeniem można użyć również naturalnego jogurtu. Będzie jeszcze zdrowiej. 😉 PS. Jeśli jednak bez jajek bez majonezie żyć nie możesz, to wypróbuj jego buraczaną wersję. 😉
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
- 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego
- kilka kropli sosu Tabasco lub szczypta chili
- 1 łyżeczka soku z limonki
- rzeżucha
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i przekrój na połówki.
- Żółtka oraz awokado pokrój w niedużą kostkę. Dodaj majonez, sos Tabasco, sok z limonki oraz sól do smaku. Wymieszaj ze sobą.
- Farszem wypełnij połówki jajek. Wierzch udekoruj rzeżuchą.
2 komentarze
Uwielbiamy połączenie jajka z awokado <3
Ja tak samo! Są najlepsze 😉