Jeżeli tak samo, jak ja należycie do grona niezdecydowanych ludzi (szczególnie jeśli chodzi o słodycze), to ta tarta sernikowa z lemon curd jest wprost stworzona dla Was. To takie dwa ciasta w jednym! 😉 Łączy ona to, co najlepsze w cytrynowej tarcie oraz serniku. Kruchy spód, który kusząco pachnie masłem, wypełniłem po brzegi aksamitną masą serową, przygotowaną z dodatkiem sera mascarpone, do której dodałem sok oraz skórkę z cytryny. Dla spotęgowania cytrusowych wrażeń przygotowałem również lemon curd. Ten słodko-kwaśny krem o pięknej słonecznej barwie kojarzy mi się z wakacjami. Wspaniale komponuje się on z lekkim sernikiem i nadaje mu świeżego letniego smaku. Ta tarta sernikowa z lemon curd jest aż nieprzyzwoicie pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Nie ma tutaj wymyślnych dodatków i nawet nie trzeba sięgać po mikser — sam wymieszałem wszystko trzepaczką. Takie ułatwienia w kuchni to ja lubię! 😉

SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 25 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 35 ml pełnotłustego mleka
- duża szczypta soli morskiej
Masa serowa:
- 200 g sera mascarpone
- 200 g zmielonego twarogu na sernik
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- 1 niewoskowana cytryna
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Lemon curd:
- 1 cytryna
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 75 g cukru
- 40 g zimnego masła
Dekoracja:
- małe bezy
- herbatniki
- plasterki cytryny i limonki
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto
- Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem. Posiekaj masło, wbij żółtka i wlej mleko. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 20-24 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką (jeśli korzystasz z formy nieprzywierającej, pomiń ten krok). Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180ºC. Ciasto ponakłuwaj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Piecz przez około 15-20 minut. Następnie zdejmij obciążenie oraz papier i piecz przez kolejny kwadrans, aż spód stanie się złotobrązowy. Odstaw do przestudzenia i przygotuj masę serową.
Masa serowa
- Twaróg oraz ser mascarpone wymieszaj mikserem lub trzepaczką z jajkami, cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną oraz sokiem i otartą skórką z cytryny.
- Gotową masę serową przelej na kruchy spód. Ciasto wstaw z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 35 minut, aż masa serowa się zetnie. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Lemon curd
- Do szklanej lub metalowej misy wbij jajka, wlej sok z cytryny i wsyp cukier.
- Misę wstaw nad garnek z gotującą się wodą (kąpiel wodną) i mieszaj cały czas trzepaczką. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodawaj partiami masło. Krem mieszaj, aż całe masło się roztopi, a krem stanie się gęsty.
- Gotowy lemon curd wyłóż na upieczoną i wystudzoną tartę.
- Wierzch udekoruj bezami, herbatnikami i plasterkami limonki oraz cytryny.
12 komentarzy
Mam pytanie ile ma być mąki ziemniaczanej bo nie wpisano do tarty cytrynowej
Miały być 2 łyżeczki, gdzieś musiało mi to umknąć. Dziękuję za zwrócenie uwagi 😉
Co zrobić jak podczas pieczenia ciasto mi zjeżdża z boków i nie mam tak ladnych
Jeszcze mogę dodać, że w formach metalowych boki lepiej się trzymają. W ceramicznych „chętniej zjeżdżają”, ale wystarczy wtedy wysypać ciasto przykryte papierem po brzegi fasolą lub grochem.
Czy twarog i mascarpone mają być w temperaturze pokojowej?
W tym przepisie nie ma to wielkiego znaczenia. Ja dodaję prosto z lodówki.
Zapomniałam dodać mąki ziemniaczanej do masy serowej 😬
Jeśli schłodzisz tartę, to nie powinno się nic stać, a masa się zsiądzie. 😉
Czy ta tarta nie rozmięknie na drugi dzień?
Nie, jeśli spód podpieczesz najpierw tak, jak to napisałem w przepisie, to ciasto pozostaje kruche.
Co zrobić żeby boki ciasta nie zjeżdża ly podczas pieczenia
Wystarczy postępować według instrukcji w przepisie. 🙂 Ciasto musi być dobrze schłodzone i pieczone w dwóch etapach – pierwszy z obciążeniem zapobiega zsuwaniu się ciasta. Również należy pamiętać, aby nie smarować dodatkowo masłem form nieprzywierających.