Zapach jabłek z cynamonem zdecydowanie kojarzy mi się z jesienno-zimowym okresem. Jest taki ciepły i przyjemny, że potrafi poprawić nastrój nawet w najchłodniejsze dni. Dlatego o tej porze roku bardzo często piekę wszelkie szarlotki i jabłeczniki. Mam kilka ulubionych przepisów, które wykorzystuję naprzemiennie. Część z nich możecie znaleźć już na blogu. Ostatnio jednak zamarzyły mi się takie małe tartaletki z jabłkami przykryte krateczką z półkruchego ciasta. Mają one niesamowicie dużo uroku, a wbrew pozorom nie wymagają wcale dużo więcej pracy niż zrobienie prostego jabłecznika. Wystarczy zagnieść półkruche ciasto, które dzięki dodatkowi śmietany jest bardzo plastyczne i z łatwością się z nim pracuje oraz pokroić jabłka. Może chwilę spędzicie na przeplataniu kratki, ale czyż nie jest ona tego warta? 🙂 Jeszcze posypana cukrem cynamonowym przed pieczeniem smakuje wprost wspaniale.
Z tego przepisu na tartaletki z jabłkami możecie wykonać zarówno kilka mniejszych ciastek, jak i jedną dużą tartę. To już zależy od Was, chociaż moim zdaniem te malutkie jabłeczniki wyglądają bardziej filigranowo. 🙂 Standardowo do wypieków z jabłkami polecam szarą renetę lub antonówkę, ale inne soczyste i kruche odmiany owoców, jak na przykład champion czy ligol również sprawdzą się znakomicie. Do nadzienia zachęcam, aby dodać odrobinę bułki tartej lub skrobi ziemniaczanej, dzięki czemu nadmiar soków nie popsuje nam struktury ciasta, a spód pozostanie nadal kruchy. Jeszcze ciepłe tartaletki z jabłkami można podać z gałką lodów waniliowych. Tak będą smakowały naprawdę obłędnie. Mam nadzieję, że ten nowy przepis spodoba się Wam równie mocno, co ostatnia szarlotka.
SKŁADNIKI
Ciasto półkruche:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 50 g kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Nadzienie:
- 8 soczystych jabłek (ok. 1,5 kg)
- sok z ½ cytryny
- 30 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka bułki tartej (lub skrobi ziemniaczanej)
- garść rodzynek (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE
Ciasto półkruche
- Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem. Posiekaj masło, wbij żółtka i dodaj śmietanę. Zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki na przynajmniej godzinę do schłodzenia (im będzie dłużej w lodówce, tym łatwiej będzie się z nim pracować).
Nadzienie
- Jabłka umyj, obierz i pokrój w plasterki. Przełóż je do miski i natychmiast polej sokiem z cytryny.
- Kolejno dodaj roztopione masło, cynamon, cukier trzcinowy oraz bułkę tartą. Wymieszaj dokładnie.
Przygotowanie tarty
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość około 2-3 mm. Podziel na 6 równych porcji i przełóż delikatnie do 6 okrągłych form na tartaletki o średnicy 10-12 cm* wysmarowanych uprzednio masłem i wysypanych mąką (jeśli korzystasz z form nieprzywierających, pomiń ten krok). Ciasto dociśnij do brzegów form i odetnij jego nadmiar za pomocą noża lub przesuwając po wierzchu wałek.
- Wnętrze tartaletek wypełnij plasterkami jabłek, umieszczając w wolne przestrzenie rodzynki.
- Pozostałe ciasto rozwałkuj ponownie. Radełkiem powycinaj pasy i obłóż nimi tartaletki, przeplatając je naprzemiennie. Foremki przed pieczeniem możesz wstawić do lodówki na 30 minut do schłodzenia (ciasto lepiej zachowa kształt). W tym czasie nagrzej piekarnik do 180ºC.
- Żółtko rozbełtaj ze śmietaną i posmaruj mieszanką kratkę z ciasta. Wierzch posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
- Tartaletki wstaw do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut do złotobrązowego koloru.
- Podawaj na ciepło z gałką lodów waniliowych.
UWAGI
*Z podanego przepisu możesz upiec również 1 dużą tartę o średnicy 30 cm. Prawdopodobnie jednak zostanie wtedy trochę ciasta, które można zamrozić albo zrobić ciasteczka.