Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dosyć szparagów? Ja już nie zliczę, ile pęczków zdążyłem zjeść w ostatnich tygodniach, a to dopiero połowa sezonu. 🙂 W tym roku wyjątkowo przypadły mi one do gustu w formie lekkich sałatek, którym wprost nie można się oprzeć. Dlatego, gdy tylko dorwałem świeże cappelletti z serowym nadzieniem, od razu wiedziałem, że powstanie sałatka makaronowa z zielonymi szparagami. W tym przepisie można użyć również dowolnych innych włoskich pierożków, na przykład tortellini, czy wykorzystać nawet zwykły makaron w formie rurek lub kokardek. Też będzie smacznie. 😉 Same szparagi po prostu podsmażyłem na oliwie z oliwek z odrobiną czosnku, skórki cytrynowej oraz oregano. Dzięki czemu są nadal jędrne i chrupiące. Reszta dodatków została wybrana w zasadzie spontanicznie. Czarne oliwki, zielony ogórek, pomidorki koktajlowe, ciecierzyca i mozzarella sprawiają, że jest smacznie i kolorowo. Ale oczywiście możecie wybrać również to, na co akurat macie ochotę. 🙂 Ta sałatka makaronowa z cappelletti i szparagami sprawdzi się doskonale na grilla, lekki lunch lub kolację. Świetnie smakuje z grillowanym mięsem lub rybą, a jeśli przygotujecie ją bez dodatku sera, to spokojnie można przechowywać ją nawet kilka godzin bez lodówki, więc spisze się również podczas dalszych wypadów za miasto. 🙂
SKŁADNIKI
- 250 g świeżych pierożków cappelletti (można zastąpić suszonymi tortellini)
- 1 pęczek szparagów
- 1 zielony ogórek
- garść pomidorów koktajlowych
- garść ugotowanej ciecierzycy
- garść oliwek
- 1 kulka mozzarelli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- suszone oregano albo bazylia
- chlust oliwy z oliwek
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Cappelletti ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu, a następnie ostudź w zimnej wodzie i odcedź.
- Szparagom odetnij końcówki i pokrój na mniejsze 2-3 cm kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć zmiażdżony czosnek oraz szparagi. Smaż kilka minut, aż zmiękną. Pod koniec dodaj otartą skórkę cytrynową i przypraw ziołami oraz solą do smaku. Odstaw do przestudzenia.
- Szparagi wymieszaj z cappelletti, ciecierzycą, oliwkami oraz pokrojonymi: ogórkiem, pomidorami i mozzarellą.
- Podawaj z dodatkową porcją skórki cytrynowej.